Friday, June 18, 2010

:: 152 : Twenties Girl by Sophie Kinsella :

korg dh baca novel baru Sophie Kinsella bertajuk 'Twenties Girl' ?



saya dpt tau pasal buku ni dr Sophie punya facebook... then minggu lepas , disebabkan saya dah khatam semua buku yg ada , jadi saya pesan dekat kakak utk belikan buku Twenties Girl & Cocktails For Three....

saya dh khatam Twenties Girl... tapi saya tak pandai buat review...tapi saya cuba ya sikit..huhuhu...

anyway...nih sinopsis dari belakang buku tu ;

"Lara Lington has always had an overactive imagination , but suddenly that imagination seems to be in overdrive. Normal professional twenty-something young women don't get visited by ghosts. Or do they ? When the spirit of Lara's great-aunt Sadie mysteriously appears , she has one request : Lara must find a missing necklace that had been in Sadie's possession for more than seventy-five years , because Sadie cannot rest without it.
Lara and Sadie make a hilarious sparring duo , and at first it seems as though they have nothing in common. But as the mission to find Sadie's necklace leads to intrigue and a new romance for Lara , these very different "twenties" girls learn some surprising truths from and about each other. "

Cerita ni tentang Lara Lington , 27 year-old entrepreneur , yang hidup dalam tahun 2009. Hidupnya sangat sedih sebab business tak berapa maju , baru berpisah dengan teman lelaki , keluarga pula tak habis bertanya tentang kerjaya dan teman hidup..huhu...Tambah pula apabila pakcik saudaranya (Uncle Bill) adalah seorg usahawan yg sgt berjaya dan terkenal yang mempunyai rangkaian kedai kopi yang hebat , Lingstons Coffee (konon ala Starbucks la..huhu...) dan rangkaian jenama Two Little Coins...

well...
kisah Lara bermula apabila dia terpaksa hadiri pengkebumian great-aunt (apa kita panggil dlm BM? nenek kita punya kakak...kalau kami panggil Nek Ngah ke , Nek Lang ka...huhu...) , Sadie Lancester yang berumur 105 tahun...dan ketika itu juga , secara tiba2 roh Sadie muncul , yang hanya boleh dilihat dan didengari oleh Lara , dan meminta Lara carikan rantai kesayangannya (Dragonfly necklace)...Dari situlah episod baru Lara bermula...

Gandingan mereka berdua , Lara dan Sadie sangat lucu dan menghiburkan.. roh Sadie berusia 23 tahun (pada tahun 1920an atau 1920s / twenties girl).. Sadie ialah satu roh yang sangat banyak cakap , suka menyuruh , nak semua org ikut cakap dia je...hahaha... dan kadang-kadang kuat merajuk... sangat poyo lah.. tapi bila part mereka bercanggah pendapat adalah sangat lawak..

Dalam misi pencarian rantai Sadie , macam2 perkara berlaku... Lara tak pernah kenal Sadie seumur hidupnya (adalah waktu kecil)...jadi macam mana Lara nak cari rantai tersebut yang dia sendiri tak pernah lihat pun... dan drpd pencariannya juga , banyak perkara yang Lara temui & ketahui dan bongkari (ada ke perkataan nih?? )...

Dan pada masa yang sama..Lara juga secara tak sengaja atau lebih tepat , atas desakan Sadie utk penuhi permintaannya , Lara berjumpa dengan seorg jejaka yang langsung tak dikenali.. (Sadie yang berkenan sebenarnya , bukan Lara...so korg bacalah mcm mana Sadie konon2 berinteraksi dengan jejaka yang agak hensem itu , Ed)... dan Sadie juga memaksa Lara berpakaian seperti di zaman twenties nya...dan 'memaksa' Lara belajar menari Charleston..haha....







Sepanjang saya baca buku ni... saya bayangkan Sadie adalah sangat comel , tapi dalam kecomelannya , dia sangat matang... malah saya bayangkan yg Sadie lagi comel dari Lara...haha... bayangkan ya mcm mana roh yang comel...huhu...xdpt bayangkan kalau tak baca...sebab bila dh baca , anda akan bayangkan mcm mana comelnya Sadie merajuk , Sadie menari dan mcm2 lagi...

untuk sebuah cerita berkisarkan tentang roh atau hantu , saya mulanya agak ragu2 utk baca , mana tau mungkin akan terbayang2...tapi anda nak tahu... siapa sangka , saya menangis 2-3 kali di bahagian hujung2...haaa...ada ke org baca cerita hantu menangis? huhuhu...

bila baca tentang rantai Sadie dan ada satu tentang potret Sadie , saya rasa mcm teringin nak lihat yg sebenar punya... rasa-rasa ada tak ? hahaha... of course lah takde... hmmm... tp saya selalu bayangkan... kalau saya pergi ke London...saya teringin nk terserempak dengan Lara , Becky (Shopaholic) , Samantha (Undomestic Goddess) , Emma (Can You Keep a Secret) , Lexi Smart (Remember Me? - oh...ni lagi satu buku yang sgt best yang saya habis baca dalam 2 hari je..huhu...) ataupun teringin nk terjumpa bangunan2 mcm office mereka ke , rumah mereka ke , atau watak2 lain dlm buku2 Sophie...hahaha... kalau lah mereka betul2 wujud... hmmm... eyh...ok...apa yang saya merepek sampai ke sini pulak ni??? ok..sambung sambung.... :P

hmmm...kalau ikutkan banyak lagi yg saya nk cerita...tapi tak syoklah... nnt kang saya cerita semua , serupa takyah baca buku tu... tapi saya sangat syorkan anda semua baca buku ni... sangat sangat sangat menarik , lucu , menghiburkan , dan mengasyikkan...haha...kalau tak percaya sila baca sendiri...

daripada lima bintang , saya bagi lima bintang...
:woooh:

Rating : 5/5

mcm ni ke Sadie ? huhu....






~hmm... lepas ni tak sabar nk tunggu buku 'Mini Shopaholic' pula keluar..hehe...~



Yours Truly ,

No comments: