Saturday, March 28, 2009

:: 78 : Confessions of A Shopaholic ::


hello....
saya baru balik dr Jusco Bukit Tinggi , Klang...
awal2 pagi keluar rumah ...semangat nk tengok movie Confessions of A Shopaholic... :)

the movie starts at 12.10pm...
surprisingly...
tak ramai dalam panggung !!!
hmmm...
maybe tak ramai tengok kat sini or masih awal pagi...
org belum bangun...
hahaha... ~sbb masa nak balik ptg td dh ramai org dh kt TGV tu... ~

so...
hmmm...
how's the movie??

well...
apa yg boleh saya cakap...
it's not up to my expectation lah...
saya bayangkan movie tu sangat sangat best , menarik , seperti dalam buku dia...
sejak saya kenal dengan buku2 Shopaholic dari Sophie Kinsella nih , dalam 3 tahun lepas , saya dah beberapa kali baca...
dan sebulan sebelum movie nih keluar , saya khatam lagi sekali untuk ingatkan balik scene2 dlm buku tu...
dan itu membuatkan saya sangat tak sabar nak tgk movie ni...
nak tgk kekecohan , ke'kelam-kabutan' , keghairahan bershopping Becky...
nak tgk ketampanan Luke , keseriusan , kematangan , ke'ego'an & kecintaan dia kat Becky...
nak tgk semangat kekawanan (is there any such word?? ) Suze...
nak tgk 'pergaduhan' kecil Mr & Mrs Bloomwood...
nak tgk ke'busy body-an' Janice & Martin , Becky's parents' neighbor...
nak tgk keprihatinan , kelembutan & keperamahan Derek Smeath...
dan yang paling penting ,
nak tgk scarf Denny & George yang menjadi detik-detik cinta antara Becky & Luke...

tapi setelah menonton movie tersebut...
saya agak sedikit kuciwa !!
huuu...
ia tidak seperti yang saya harapkan...

seperti yang kita tahu,
movie tu adalah garapan dari buku 'Confessions of A Shopaholic' & 'Shopaholic Takes Manhattan' ...
jadi banyak benda yang ditinggalkan...
banyak scene2 menarik yang tak difilemkan...
~ baiklah...seperti kakak saya kata...ye lah...biasala...kalau buat movie mmg tak sama mcm dalam buku dia...~

jalan cerita pun lain !!!
dalam buku , Luke ada sebuah syarikat PR yang sangat established...
tiba2 , Luke kerja kat sykt. magazine pula...
& dia tak seperti yang saya bayangkan...hahaha

Suze pula , saya tak sangka dia sangat 'gila-gila' smpi mcm tu skali...
saya tau mereka gila2 & pelik...
tp taklah sepelik seperti dalam filem ini... :P

Derek Smeath pula...
dalam buku , beliau seorg yang tegas , tp sangat baik hati , memahami , agak berumur , dan penyayang...
dalam movie , errr...kenapa dia malukan Becky dlm Morning Coffee???

& Morning Coffee pula,
article yang Becky tulis adalah lain !!!
mana pergi konflik2 dalam buku ???

Scarf Denny & George pula ,
alahaiiii...
mcm selendang RM10 tu je...
huhuh...
saya bayangkan scarf tu sgt mewah , cantik & lain dari yang lain lah...
tapi...
hanya selendang hijau???
huhuhuh...
~ masa baca buku , yang time Becky lelong scarf tu & pass kan sendiri kat wanita berbaju pink , saya menangis ok ! hahaha... ~



but anyhow...
the movie was still okay , funny & enjoyable...
but for someone who has read the novels , it's quite frustating-lah...
it could be a lot better than that...
but as long as the original writer (Sophie Kinsella) is okay with the movie , than what can I say more , right?

well...
this review is only from my point of view...
I don't know about others...
but I've read Wani's entry regarding this movie & she felt the same as I do...
how about the other Shopaholic Series followers??
what do you think abt the movie?



and anyway...
since this movie was based on both 'Confessions of A Shopaholic' & 'Shopaholic Takes Manhattan' novels ,
I wonder if there would be any movie on 'Shopaholic Takes Manhattan' itself...
or maybe they'll just skip that and do the 'Shopaholic Ties The Knot' instead...
hmmm...
let's just wait & see...
& when would that be???
huhuhuh...
I can't wait anymore...
I wanna see more...!
:P

overall ,
I give the movie 3 stars out of 5...
:)

p/s : anda tahu apa yang saya fikir ? saya tergelak sendiri bila tgk watak2 dlm movie ni...saya gelakkan sbb mereka 'berangan' nak jd Becky , Suze seperti dalam buku yang famous itu...huhuhu...jahat kan saya...haha... tp Isla Fisher sgt comel la... ;)

p/s : I won't be responsibled if you do not agree with me...like I said...this is my opinion... everyone has their own opinion right? :)

*******************************updated***************************
huhuhu...
sorry...
lupe nk ckp...
movie nih mmg best !
kalau saya tak pernah baca novel dia , saya rasa mmg saya akan suka sgt movie nih...
mcm Harry Potter , saya tak pernah baca novel dia , & saya suka giler ngn movie dia...tp saya pernah dengar dr mereka yang pernah baca novel Harry Potter , mereka tak berapa suka dgn movie nya...
cerita P.S I Love U juga begitu...dan lain2 filem yang diadaptasi dr novel asal...
so kesimpulannya , jika anda dengar ada novel yg nak difilemkan dan anda dah baca novel itu & anda sgt suka dgn novel itu , anda janganlah meletakkan harapan yang tinggi untuk filemnya...
huuu...sadis gila...

jgn salah sangka ya...
jika anda belum pernah membaca novel2 Shopaholic ini , anda mmg harus pergi menonton filem ini...
mmg best & seronok !!!
trust me...
:)
************************************************************************************


so , ok...
after the movie ,my sister & I went for lunch at Pastamania...
I've been eyeing this shop for years ago since my first visit (or was it the second one?) to Pavillion...
but last time , I wasn't sure if the shop is Halal or not , but I've read one of the bloggers entry recently saying that the shop is Halal and has the certificate from singapore...
so confidently we went there & the foods was great !
I had Creamy Chicken Fettucine for myself , Spicy Chicken Fusili for my sister...


after eating half of them , suddenly I saw a kid near the shop throwing up on the floor...
& the mother was tapping his back somemore & mind you , it was in the middle of the walking lane where people are moving around (but there was nobody walking there at that time) but couldn't the mother take the child to toilet or ,okay , maybe the toilet was far away , but she should take him somewhere at a corner instead lah !!! don't throw up dekat tengah-tengah jalan tu !!!
& please bear in mind , I haven't finish with my food yet !! and suddenly my 'creamy sauce' smells 'that thing' ! uweekkk... !
I could've stop eating if I want but that pasta cost me RM15.90 so I have to finish them... :P
so I put some chilli flakes to cover up the 'smelly creamy' taste...but my seat was facing straight to 'that thing' so I couldn't finish them up... hurrghh... what a waste !
instead , I ate my sister's hot & spicy pasta to get rid of 'that' taste in my throat... :P
& there were a few people walking at 'that place' after that & they didn't notice 'that thing' that they step on it...eeuwww !! so disgusting !!



then we continued shopping there...
I was searching for a present for my Chef as she is transferring to other college this Tuesday...and I've got it...
but there were 2 incidents happened at 2 different shops ...

at the 1st shop , before the movie started , I went to a gift / souvenir shop & was holding 4 long handphone / ID straps with 4 different colors...

I wanted all of them but I know I won't wear them all but I want them...so I was holding & thinking for a while & then the SA came with a basket to put my things...I want to hold the basket but he said "it's ok , I can hold it for u" then I put all the straps in it then he put it at the cashier... (eyh...I haven't decided lah which one to take...but...hmm...it's ok lah...I'll buy all...hahahaha...) so that would be RM32..but the SA told me that if I spend more than RM50 , I get a free membership which entitles me to 10% discount next time...so I was excited & went searching for other things to buy to reach that RM50...but I couldn't find anything that interest me...so I paid only RM32.. ~huh...naseb baik...selamat duhet aku...haha...bukan slalu pergi situ pun...rugi ja nanti..haha...~

2nd souvenir shop :
my total purchase was RM44...& again the SA told me if I spend more than RM50 , I could enter a lucky draw with a grand prize , a trip to taiwan for 2 or second prize , a trip to Bali , or other little things as consolation prizes...so I thought , okay...that would be another Rm6 only & I bought wrapping papers...& I have to draw one lucky number from the box & I got no 37 which is , obviously , not the grand prize !! :P the 'hadiah' was a handphone strap , YES , a strap again ! but this one is the shorter one...but okay lah...I was looking for one too...& it's RED...ok.. acceptable...hadoiii... again...I've wasted my money ...but , luckily I bought wrapping papers which I know I will use them in the future...huh...
I wonder if there is No 1 or 2 in that 'lucky box'...hmmm...

And also , I bought a shoulder bag !!
hehehe...
* HAPPY *
(*_^)


so okay...
that's all my celoteh for today...
hahaha...
panjangnya...
sorry...
:)


~ Esok mahu buat cupcake utk 2 lecturer ku yang mahu pindah itu.. :) ~

Thursday, March 26, 2009

:: 77 : The Movie I've Been Waiting to Watch : Confessions of A Shopaholic ::



...and finally...
Confessions of A Shopaholic is now showing in cinemas...




yeayyy !!!
saya semestinya akan pergi...!!!
saya jarang tengok wayang...
tpi yg ini saya harus , wajib pergi nonton !!!
huhuhuhuh...





sesiapa yang dah baca novel2 dia , haruslah anda pergi juga...
sesiapa yang tak pernah baca , marilah pergi juga...
hahahaha...
sesiapa yang tak berminat tentang shopping , dan yang sewaktu dengannya , errrr...do you think u should go & watch?? I don't know...if u feel like watching , then just go...& after that , u will surely become a shopaholic too then...or perhaps , akan jadi lebih tak suka shopping sebab bills akan sampai rumah dengan figures yang anda tak sanggup tengok dan akan sorok dalam laci , bawah katil , bawah meja dan mana-mana jelah...hahahaha...

so...
my sister & I are planning to catch the movie this coming Saturday...
hopefully we can go-lah...
td petang saya cakap dengan abah & mak yang kami nak tgk sgt2 movie nih...dah setahun kami tunggu movie nih , dan abah tercengang...dalam hati , 'setahun???'...
huhuhuu...

& td kat kelas...
Eka dengan jahatnya cakap kat saya...
dia nk pi tgk malam nih juga...
cess...
kurang asam betul budak tu !!
takpe...
saya doakan tiket dh sold out...
hahahahahaha...
~ haa eka...dapat ke? hahaha ~


wahh...
saya sgt tak sabar ni !!!

Becky & Luke...
nantikan kehadiran saya !!!
hehehehe...

~ all pictures taken from www.google.com ~

~ kalaulah saya punya banyak duhet...saya mahu shopping satu dunia... ~

:: 76 : Chicken Teriyaki & Bread Cream Caramel ::

harini pagi petang kelas cancel...
hmmmm
happy pun ada...haha....
tp tak apa...

harini mak kata kalau nak makan malam masaklah sebab mak nak ke rumah adiknya dgn abah...
so saya pun terus rasa nk try resepi yang mmg dh usha-usha...
huhuh...


mula-mula ingat nak buat butter chicken dari videojug...
tp ada bhn yang tak ada...malas nak ke kedai...hahaha....

so tukar...
buat Chicken Teriyaki...
thanx to Kak Ummi sebab berkongsi resepi... :)
sedap jugak...
rasanya nak buat lagi lain kali tapi guna isi ayam dan isi daging yang dah potong kecil...mcm makan dekat Restoran Seoul Garden...sbb dh rindu makan kt situ lah saya nk buat resepi nih...hahaha... haritu makan kat sana dalam bulan January kot...hadoii...rindunya...nak pergi lagi !!!

Chicken Teriyaki


  • 5/6 potong ayam (bahagian apa-apa jelah)
  • 3 tbsp madu
  • 4 tbsp kicap manis
  • 1/2 tbsp sos tiram (ni saya yang pandai2 tambah...huhuhu...)
  • 1 tbsp gula
  • 3 inci halia (diparut atau ditumbuk)
  • 3 biji bawang putih (diparut atau ditumbuk)
  • 1 tsp garam
  1. Gaul kesemua bahan dan perapkan ayam selama satu jam atau lebih dalam peti ais
  2. Guna non-stick pan (ini penting sebab ada gula nnt hangit). panaskan sedikit minyak
  3. Masukkan semua ayam dan tuang sedikit bahan perap ke atas ayam.
  4. Tutup pan dan masak dengan api perlahan. Sesekali terbalikkan dan tuang lagi bahan perap.
  5. Saya masak selama 10 minit untuk setiap bahagian (depan belakang) dan Alhamdulillah ayam masak dengan cantik. :)
  6. Hidangkan. :)


Lagi satu...
saya buat Bread Cream Caramel...(wah...pandai2 tukar nama nih)
resepi dari Kak D ...thanx akak. :)

Saya try resepi nih sebab roti kat rumah ada beberapa keping lagi dan harini dah sampai dia punya expiry date...
sedap juga....tp agak manis...mungkin boleh kurangkan gula kepada 3 tbsp shj...rasanya tidak seperti cream caramel yang biasa kerana ada roti & kurang telur...sebab kurang telur tu jugalah saya cuba resepi ini...nk guna byk2 sayang pula...hahaha...
ok ini resepinya... :)

Bread Cream Caramel
(resepi ini untuk satu hidangan...jika mahu lebih , boleh gandakan...tadi saya buat 2 adunan...)


Bahan A (dikisar) :
  • 1 cawan susu cair
  • 1 biji telur
  • 3-5 tbsp gula
  • 1 keping roti (gardenia atau lain)
Bahan B (caramel) :
  • 3 tbsp gula
  • 6 tbsp air (di asingkan kepada 2 bahagian)
  1. Sediakan gula / caramel nya dahulu. Masuk 3 tbsp gula dan 3 tbsp air dalam periuk dan masak atas api perlahan sehingga keperangan.Tutup api dan masukkan 3 tbsp lagi air perlahan-lahan dan kacau.
  2. sementara itu , kisar bahan A .
  3. Panaskan pengukus dan pastikan air mendidih.
  4. Tuang caramel tadi ke dalam loyang dan diikuti dengan adunan susu tadi.
  5. Kukus dengan api perlahan selama 20 minit
  6. Sejukkan sebelum dihidang.
  7. Jangan makan banyak. :)
  8. Enjoice !

okie...
itu sahaja...
mahu tidur...
esok ada kelas dapur...
wah...
seronoknya...
:)


~ 2 lecturer mahu pindah dan tetiba saya rasa mcm kehilangan lecturer kesayangan...sedihnya... ~

Wednesday, March 25, 2009

:: 75 : Tidak Ada Idea ::

saya sedang siapkan assignment Pn Roha dalam pukul 11.30pm td...
tiba-tiba ada satu SMS masuk :

"Salam.Please inform others that I have to cancel my class tomorrow morning.Tq. -Pn Fiza- "


dan saya melompat agak lega sedikit...huhuhuh...over la tu smpi nk melompat...hahaha...
lega sebab kelas Pn Fiza td pagi saya agak keliru...bila balik rumah dh tumbang...tak sempat nk revise balik...padahal esok Pn Fiza kata nk buat exercise pasal topic tadi...nk buat exercise kenela baca balik dulu kan...kang kalau tak faham langsung lagi susah...tapi saya tak baca satu pun...and being me...saya suka buat kerja last minute...saya decide untuk buat assignment Pn Roha dulu (walaupun kelas Pn Roha ptg esok)....dan akan baca notes Pn Fiza esok pagi2 buta seperti yang biasa saya lakukan...hahaha.... biasanya kadang-kadang saya akan baca last minute pagi2 sebelum ke kelas dan kalau ada notes yang senang di baca , saya akan bawa bersama ketika memandu ke kelas...sbb pagi2 biasanya jam giler...so tak bwk laju pun...gerak seinci , berhenti , gerak 2inci , berhenti...so bacalah notes...hahahahaha.... SILA JANGAN TIRU YA WAHAI ADIK-ADIK !!! SANGAT MERBAHAYA....ANDA MUNGKIN AKAN TERLEPAS PANDANG KERETA DI HADAPAN...POLIS DAH BERDIRI LAMA KAT SEBELAH PUN ANDA TAK AKAN PERASAN... : P .....tapi biasanya hanya di lakukan untuk nota-nota yang senang dibaca sahaja....bukan untuk diaplikasikan dengan nota-nota dengan tulisan kecil , dengan banyak cabang-cabang 'mind map' dan sewaktu dengannya...

maka , setelah mendapat SMS dr Pn Fiza tadi , fikiran agak tenang sedikit untuk menghabiskan assignment Pn Roha....huhuhuhuh....tp disebabkan mata dah mengantuk sangat , fikiran agak terganggu sedikit... ~ cesss...saja ja sebenarnya kata mata dah mengantuk , sbb menurut kata Pn Fiza , tanda-tanda awal 'sakit mental' adalah sukar tidur malam....hahahaha... so saya bukanlah sukar tidur malam...mmg dah mengantuk sgt nih...tp kene celik juga untuk buat asgmt...hahahahahaah... gedix tak??? ~


baiklah...
saya ingin tidur sekrang...
saya tak tahu nak bangun pukul berapa esok...
kelas pukul 2pm...
bangun pukul 1pm boleh???



~ saya sangat happy dengan subjek Business Maths saya !!! TQ Miss Suraya !!! :) ~

Monday, March 23, 2009

:: 74 : Tagged by @reLong ::

huuuu...
kene tag dr @reLong...
padahal ada ...hmmm... 2 lagi tak buat nih...
hahahaha...
but anyhow , thanx a lot to @reLong lah for tagging me...
hehehehe... :)


so here it goes....
5 TABIAT BURUK DI ZAMAN PERSEKOLAHAN...
errrrr.............nk kene cakap jujur ke??? hahaha...
1) seorang yang sangat pendiam (dr sekolah rendah sampai form 3 ...dan sekarang juga... :P )... tabiat buruk la sbb tak bercakap ngan org....smpai org label saya sebagai sombong...huhuhuhu....tp saya tak sombong...saya cuma penakut nk tegur orang jer... huhu...
2) suka ponteng kelas !!!!! :P :P :P ....hye Pn Sumarni... :)
3) suka curi-curi makan dalam kelas...HAHAHAHAHAHAHA... PATUTLAH...!!! selalu curi makan dengan Adiah Najwa Derani ...sbb kami duduk belakang skali dalam kelas...then letak bekal dalam desk pny drawer...pastu melantak...bak kata Ad , kami makan sempena memperingati mereka yg kebuluran di Bosnia tu...sekurang2nya kami makan bagi pihak mereka..hahahaha...
4) suka buat bising dalam kelas masa form4-5...iaitu melalak dengan Adiah Najwa Derani.... HAHAHAHA....
5) suka banjirkan kelas dengan air dari botol bekal untuk basuh muka sbb tandas jauh sangat...lagipun...asyik nk basuh muka je...so takkan asyik nk ke tandas je...buat je la dlm kelas...hahahaha....



SUBJEK KEGEMARAN ANDA...
* Matematik !! ini mmg suka dr sekolah rendah lagi...tp Add Maths kureng sket la...asyik tiru Patt punya je...hahahaha...hye Patt !!! :)
* yang lain pun suka jugak... :)

SUBJEK YANG ANDA TAK SUKA..KENAPA?
* Sejarah - sebab susah nak menghafal...
* Biologi - sebab sangat rumit dan gurunya agak bosan..ooppsss... sorry cikgu... :)


APA YANG MENARIK PADA DIRI KAMU?
* Badan saya... !!! :P
semua org tertarik utk pandang ape... :P


KAMU PALING SUKA?
* Makan !!! HAHAHAHAHA....



ANDA TAK BOLEH HIDUP TANPA?
* Hiburan - samada radio , tv , internet , good novels , dan lelaki kacak !!! HAHAHAHA


SETIAP MALAM, SEBELUM TIDO SIAPA YANG ANDA HUBUNGI?
* saya akan hubungi Encik Luke Brandon sebab saya masih lagi tak dapat hubungi Encik Sandy TARA... :(
~ gambar dari website AXN-asia ~
~ lihatlah kegagahan Encik Sandy itu...hadoi la... saya mau saya mau...!!! ~




MAI KT TENGOK SAPE YG KENE TAG..HAHAHA!
* sesiapa sahajalah yang mahu buat... saya tak berani mau tag orang lagi sebab saya sendiri byk 'hw tag' yg blom siap... AHAHHAHAHAHA...



~ oh....esok ada quiz...dan saya baru tahu...sekrang pukul 11.35 malam....saya mau selak nota sebentar... ~

Saturday, March 21, 2009

:: 73 : Kek dan Kek Cawan ::

Salah satu hobi saya ialah :
pergi menyertai pelbagai kelas , samada kelas masakan , kelas fotografi , kelas mekap atau apa-apa jela kalau saya diberi peluang...
sebab saya memang suka la... XD

so pagi tadi...
sekali lagi , saya dan kakak telah menghadiri kelas untuk membuat Fondant Icing (hands-on) di kedai MyChoice di seksyen 7...
hanya 6 org..seronok sebab tak ramai...so Chef Rashidah boleh pergi kat kami sorang-sorng...

kami buat Orange Fruit Cake...
then buat fondant icing...
yang ni memang saya dah lama sangat nak belajar...
buttercream dh ada resepi...
fondant je tak berani nak buat...
so bila dah buat dalam kelas tadi...
best la jgk...
tapi agak leceh nak buat bunga atau apa2 guna fondant ni...
sbb cpt sangat keras...
(kene tutup air-cond tadi dlm kelas spy fondant tak keras , saya dah la kuat peluh...hahahaha...)
patutla yg jual kat kedai tu sangat mahal...
kini baru saya mengerti...
huhuhuhu...
cuma saya sangat kurang kreatif...
hmmm
:(

kelas dr 10.30am - 1pm...
tp td habis lambat...
smpi 2.30pm...
huhuhuh...sbb masing2 dok terkial-kial nk buat bunga...terutama saya lah... :P

~ Chef Rashidah yang semangat mengajar kami ~








~ kami , kecuali saya , bersama Chef Rashidah ~


~ saya bersama kek kakak sebelah sebab kek saya sudah masuk kotak...huhuh ~


~ inilah tuan punya kek saya pegang tadi..hehehe... ~





~ ini saya punya...hanya ini yang sempat dibuat di kelas...sebab nak balik...hehehe... ~

~ balik rumah saya sambung buat ini...sangat kebudak-budakan la saya nih... ~

~ bunga saya patah kelopak... ~


~ nih kakak saya punya...Dyan pun just buat bunga tu je...balik rumah saya yang tambah kain langsir tak jadi tu...hahahaha... ~


~ ini kakak lagi sorang punya...rasanya beliau punya yang paling ok tadi kot...semangat nih...hehehe... ~



& last weekend...
saya dapat order cupcakes dr cousin saya...
Terima kasih byk2 ye cik Wani...huhuhuh...sorryla...agak simple...


hmmm...
sebelum nih ada juga yang tanya...
tp saya tak berani nak accept order...sbb belum mahir kan...
selalu buat untuk makan sendiri or just buatkan untuk sesiapa tanpa bayaran...
huhuhh...
tp sbb cousin nih suda tanya...so saya pun buat la...hehehehe...
hmmm...
dia minta tema Music...& color hitam & kuning...
alamak...
saya color hitam tak dapat2 lagi dari haritu...
sedih...color hitam bertukar jadi warna agak keunguan...huhuhuhuhu...
tp si cousin boleh terima & beliau kata canteq...so okla...
walaupun sebenarnya saya & kakak agak tak puas hati dengan design kami...
huhuhuh...
terima kasih la byk2 kat kakak saya kerana sangat rajin membantu saya...hehehe...
kakak yg lagi semangat sebenarnya... :P


ok...
mau keluar sudah..
daaaa...
XD



~ saya terfikir apa yg Chef Rashidah cakap tadi...hmmm... ~

Friday, March 20, 2009

:: 72 : Baiklah...Akhirnya Saya Dah Dapat ::

~ kesinambungan dari entry ini & ini... ~

halluuu...

hehehe...
ok...
saya sangat happy sekarang...
sebab...
harini , setelah 3 minggu tak online , saya dapat online balik...
sebab...
saya sudah dapat laptop baru...
hehehehe...
mak hadiahkan utk saya...
hmmm...
kira advanced birthday present la...
hahahaha...


seronoknya saya....
hehehehe...
:)



tapi...
minggu nih aje saya ada 3 assignments... (3 eyh? ke 4 eyh...)
so...
hmmm...
:(



ok...
next week movie Confessions of A Shopaholic akan kuar...
hehehehe...
hopefully dapat pi tgk kat wayang...
huhuhuh...


k la...
mau tido suda...
daaaa....

:))

Wednesday, March 18, 2009

:: 71 : I Know It Is Supposed To Be Colorful , But Currently It Is Dark ::


-mobile blogging-

Moi current situation is,if I could say it, as dark as charcoal..(i juz simply put it like so,dont care if it is a bit 'overacting'..who cares? Nobody except me... huh...over la tu...hahahaha...)
Very dark with no single light that I cannot find my way out of it..
U might want to guess d reasons , but I am very sure , u won't get the most correct answer..
There r so many questions in moi mind that I dont have any answer for any of them..
They hv been in my mind for months ago..
I am so confused..
I've been thinking so hard to find the reasons/solutions..
But nada..!
Why , why and why?
I pray n hope that God Almighty will allow some light pass through my situation so that I can figure out the possible reasons n solutions to my problems..
Oh God..please help me..please send me some guidance..
And please let me be stronger than I used to be..


And by the way..
Despite that 'dark situation' , I wish tomorrow will give me a more colorful moment since I am getting something from Mak..well , hope everything goes well tomorrow..it's something I've been waiting for abt 4 months ago..let's just not reveal it now..once I've landed my hand onto that shiny thing, I will decide whether to tell or not..hehehe..

Hmm..
That would be all for now..
Will try to go online properly next time..(I haven't touch any laptop or desktop for 3weeks already..hmm.. :(

~ between SANDY of TARA and LUKE BRANDON of the Shopaholic Series , I miss Sandy more because Luke Brandon is always beside me ~

Wednesday, March 11, 2009

:: 70 : ...dan saya kelas pagi petang hari-hari... ::


-mobile blogging-

Sudah register short sem pg td..
Kami (bdk2 DPB - Diploma in Pastry n Bakery) xboleh pilih kelas..mmg dah fixed.. So nak buek cmno kn? Terpaksalah..hmm..
Tp naseb baik this week br 2subjek yg dh start dr 4 subjek..sy maseh sempat utk tgk TARA (The Amazing Race Asia) n boyfriend saya si gagah perkasa SANDY itu..hehehe..
(Oh, Sandy n Francesca menang tiket ke Langkawi..bilakah mereka akan ke sana? Sy mau ke sana juga dan terkam sy punya darling Sandy..huhu..)

Oh..
Esok bgn pg utk tgk TARA..
Daaa..
XD

p/s : dlm gamba itu ialah Eka dan Aqib dan payung saya yg mereka kata sgt gothic..

~ sy betul-betul jatoh chenta sama si Sandy TARA itu ~

Monday, March 9, 2009

:: 69 : Ubat Warna Warni ::


-mobile blogging-

Memandangkan esok dah start semester baru (short sem) , saya dgn gigihnya tpaksa mem'berani'kan diri ke klinik sbb dh tak sihat sejak beberapa hari yg lalu..
~ ye sy takot jmp doktor :p ~

Gastrik dtg balik sbb skip breakfast (huhu,kata cuti,bgn lambat la,tdo pun lewat,so perut masuk angin)
Then diarrhea..
Mak kate sbb angin tu yg 'cherry berry'...
Doc plak kata sbb food poisoning..tp kite rasa bkn food poisoning,sbb kite mkn sama je ngn lain n diorg ok je..tp dh doc kate food poisoning,takpala..huhu..
Tp klinik alam medic ni mmg so far sgt bagus.. Dulu time study kat Sunway pun gi klinik ni yg kt sana tu..
Alhamdulillah , harini dh rasa ok sket..mlm td dh boleh tidur nyenyak..kalau tidak tak boleh tidur menahan sakit perut , dan asyik nak ke toilet je..harap2 pulih sepenuhnyalah..insya Allah..

So anyway..
Harini bgn awal..sempat tgk the amazing race asia (TARA) kol 9am td (ulangan kol 2pm nant)..puas hati n lega sgt Andy & Laura dh tersingkir..hahaha..
Nk tau sy minat yg mana? Saya suka SANDY & FRANCESCA..
~ gambar dari sini ~

Terutamanya Sandy.. Hehehe..pesanan kpd Francesca, kalau nanti awk nk break-off,Sandy tu pass kt saya ye..hehehe XD ..
Tp kalau boleh korg kekal lah smpi bila2 ye..sbb korg mmg best.. Hehe..

Ok lah..
Tu saje..
Daaa.. :-)

~ harap2 takda kelas ptg sbb nak tgk TARA smpi habis ~

Sunday, March 8, 2009

:: 68 : Restoran Kerisik & Komputer yg sgt Cerewet & Filem Confessions of a Shopaholic ::


-mobile blogging-

Hello...
Tghari td kami lunch di restoran Kerisik di wangsa maju..
Mak dh lama usha rest. ni tiap kali mkn kt rest. Cheng Ho milik penyanyi Amy Search... (Ohh..adakah anda tahu makanan di rest. Cheng Ho adalah sgt sedap,hinggakn setiap kali kami dtg,mest penuh dan kdg2 terpaksa tngu dlm senarai 'waiting list' yg mana anda terpaksa tunggu di luar rest. hingga ada pelanggan yg sudah selesai dan pulang,sila ambil perhatian,adakah anda akan makan dgn cepat?tidak bkn? Jd apa yg anda boleh buat ialah duduk di kerusi luar dan melihat ke dalam kedai dgn membuat muka kesian dan muka lapar tak makan 10 hari dgn harapan akan ada yg bersimpati dan akan menghabiskan makanan dgn cpt dan blah dgn pantas dan anda akan ikut giliran pula dlm senarai 'waiting list' td dan tunggu lagi...walaupun begitu,kami tetap sanggup tunggu sbb saya sgt suka akan menu 'mango chicken'nya dan juga 'buttered squid'..itu adalah menu wajib kami setiap kali dtg ke situ sejak thn lps..)
Oh,apa saya merepek ni..

Kembali kpd cerita asal..
Rest. Kerisik ini terletak bersebelahan dgn rest. Cheng Ho itu..
Kelihatan seperti tiada pelanggan sbb cermin dindingnya sgt gelap dan tak nampak dlm..bila masuk dlm,ya, mmg tiada org pun (sedangkn pada waktu itu,di rest. Cheng Ho terdapat beberapa orang sedang menunggu di luar ,apalagi , tngu giliran nk masuk dan melantak la)...mengapakah mereka tidak mahu cuba rest. Kerisik ini? Adakah menunya tidak sedap? Jadi kami pun mencubalah menu2nya..
Yg kami order :
. Ikan jenahak masak stim limau
. Tomyam campur
. Ayam masak 3 rasa
. Sotong goreng tepung
. Sayur apa td eh? Lopa..
. Telur goreng dadar

Hmm..ok jgk masakannya..sedap jgk (walaupun takdala meletup sgt ,tp ok la..)
Sy suka ayam 3 rasa , tomyam pun ok jgk , ikan agak kurang fresh mayb sbb tiada pelanggan ,jd bkn ikan baru..
Jadi persoalannya..mengapakah tiada orang dtg kedai tsebut? Kebetulan ,ketika kami sedang menjamu selera di situ , ada 2 org wanita cina masuk ,tp keluar balik , tak jadi mkn di situ.. Kemudian , ada lg 2org lelaki masuk jg,tp keluar balik jg..sy sgt geram.. 'dah masuk,masuk je la'.. Maybe mereka ingt ada lauk tsedia ,rupanya masakan panas..kakak sy pula berkumat-kamit membaca ayat 1000 dinar..dan sebentar kemudian , 2org lelaki td masuk kembali dan mengambil tempat duduk dan melihat menu..alhamdulillah..
Lps itu, sy turut serta membaca ayat itu ,dan kemudian dtg lg 2org dan trus duduk dan melihat menu..kami gembira dan ingin pulang.. (Cess,bunyi mcm dtg utk baca ayat dan tarik pelanggan pula)
Ketika mahu keluar dr kedai ,di pintu masuk sy sempat berhenti dan membacakan ayat td..harap2 tuan kedai tak marah..tak tahu samada anda perasan atau tidak,tp jika anda perasan , jgn risau , sy bknnya baca ayat yg bkn2 , sy hny tlg bacakan ayat 1000 dinar utk anda..harap2 lps ni ,akan ada ramai pelanggan dtg ke kedai anda..insya Allah..

Jd kepada anda, anda dan anda..
Jika ingin mencuba makan di kedai lain pula , silalah dtg ke rest. Kerisik di wangsa maju , bertentangan dgn carrefour wangsa maju..sokonglah pengusaha melayu kita..
Harap2 lps ni , rest. Kerisik akan pelbagaikan lg pilihan menu anda utk menarik lebih ramai pelanggan dan laburlah sedikit duit utk buat promosi..
Sekian cerita pertama..

Cerita kedua ,
Komputer sy (err...bkn..komp kakak sy) sgt mengong.. Beliau sgt seggal..kini sudah ada penyakit tdk mahu 'on' pula..jd sy tdk dpt online..
Ya..sy sgt panas hati.. Ingt lg laptop sy yg rosak akhir thn lalu? Sy masih belum baikinya lg..kini desktop ini pula yg buat hal..jd apakah yg perlu sy lakukan?
Ya..sy tahu..sy akan menghabiskn masa sy dgn membaca novel2.. :p ..

Oh ya..
Skrg dh bln Mac..
Sy tak sabar tngu movie 'confessions of a shopaholic' utk keluar panggung..aduh..lamanya menunggu.. Sy br habis ulang baca novelnya..sbb utk kembalikan ingtan sy trhadap jalan ceritanya..dan kini dah sgt tak sabar..jd sy sambung pula dgn novel2 siri 'shopaholic' yg lain..sy rindu dgn Luke Brandon sudah..hadoi.. Lamanya nk tngu..hmm..


~ tgk...betapa saya & kakak menjaga novel2 ini...mcm x pnah baca pun kan...hahaha... ~

~ minggu dpn dh start kelas balik ,sy pula dalam keadaan yg sgt tidak sihat badan ~

Tuesday, March 3, 2009

:: 67 : Takziah utk Azura ::

salam takziah untuk kawan dari kecil iaitu
Azura Bt Idris
yang kehilangan ayah dan adik bongsunya pada hari sabtu yang lalu...

Mula-mula dapat berita (dari kawan abah) , arwah uncle Idris meninggal masa naik motor untuk tengok anaknya di hospital...
motor terlanggar tiang...

tapi rupanya salah dengar...

mereka (arwah uncle Idris & anak lelaki) dalam perjalanan dengan kawan-kawan sempenan aktiviti Gaza...
tak tau kenapa , maybe hilang kawalan , motor besar mereka terbabas dan terlanggar tiang (di Paka , Terengganu)...
arwah uncle meninggal on the spot (dlm pukul 3pm)...
anak lelakinya pula koma...jam 6pm , meninggal dunia juga...
arwah anaknya itu adalah satu-satunya anak lelaki...
skrg yang tinggal hanya aunty dan anak perempuan 4 org...(kalau x silap)

saya agak terkejut dengan berita ni...
masa kami dapat berita ni , kami satu family dalam kereta...
saya terdiam lama lps dengar berita ni...
nak menangis , tapi tahan...

kami kenal keluarga Azura sejak kecil (di kerteh tak silap)...
abah & uncle satu tempat kerja...
masa kami pindah ke Miri 14 thn yg lalu...mereka pun di Miri...
lps tu mereka pindah balik ke kerteh...
dan tak silap saya , lps tu mereka pindah balik ke Miri...
tak ingat tahun bila , mereka kembali ke kerteh semula...
dan rupa2nya...
abah cerita...
dulu uncle pernah minta abah tukarkan uncle ke Kerteh semula sbb arwah memikirkan tentang taraf kerakyatan aunty...
aunty dr Filipina...
uncle cerita , kalau boleh dia nak kerja di Kerteh supaya kalau ada apa-apa jadi , sekurang2nya isterinya dah dpt PR (Permanent Resident) Malaysia dan anak2nya masih dapat bersama dengan aunty...kalau di Sarawak agak susah prosesnya...itu kata arwah la...saya pun tak pasti...dan memang itu pun yang terjadi...mungkin skrg aunty dh dpt PR...
saya sendiri dah lama tak berhubung dengan Azura...cuma kadang2 ada bertegur dalam friendster...
tak tahu apa cerita mereka skrg...

hmmm...
tak tahu kenapa...
kite sebak sgt2 hari tu...

minta dijauhkan sangat2 keluargaku dari kejadian-kejadian yang tidak diingini...
kalau ajal kami dah sampai...biarlah dalam keadaan bersedia dan dilindungi...
na'uzubillah minzalik...

kepada adik ku...
hati-hati bawa motor di kampus...
kebetulan pagi hari yang sama , adik saya terjatuh motor di kampus...
nasib hanya cedera ringan di kaki dan tangan...
nasib juga tiada kereta lalu ketika kejadian...
syukur alhamdulillah...
(kite tau kenapa Dyan menangis haritu...tp kite taknak sebut...)

kepada Azura & keluarga di Kerteh , Terengganu...
salam takziah dari kite...
semoga awak dan keluarga tabah dan sentiasa kuat...
awak sebagai anak sulung..jaga aunty dan adik2 baik2 ya...
semoga Azura dan keluarga dilindungi...
dan semoga kami sekeluarga juga dilindungi...

wasalam...


~ saya belum bersedia ~