Tuesday, September 30, 2008

:: 8 : Selamat Hari Raya ::




SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI


Maaf Zahir & Batin




Saturday, September 27, 2008

:: 7 : Mengidam ::


hahahaha...
kite mengidam nk pi mkn Italian food , kt memane je la...
tp blom tertunai lg...
tp yg satu nih...
dah lama x pi lepak cni & menom menom...
hohoho...

so selasa lps ajak kakak lepas gian...
kebetulan mmg dia nak pegi mall sbb nk anta comp. utk format...
so apo laie kan...
melencong ar...
huhuhuhu....
: p

Iced Choc for myself (x larat nk minum yg ice-blended)

Iced Caramel Macchiato for my sister ( ohh...I hate coffee !!! Tp kakak kite sgt soka...asyik order nih...x sedap la !!! )

Choc Fudge Cheese Cake = SODAP !!!!! :D

~ huuuu....ade ke kakak kite ckp gamba kite kt blog header tuh mcm alien !!! x patut sungguh ! ~

Friday, September 26, 2008

:: 6 : Me in Western Kitchen ::

just wanna share this video with you all...

taken by my dear friend (using my low quality hp) during our Western Class on 16 Sept 08...


video

The one in scarf is me (obviously)...I was searing some beef to make beef stew...I get excited to see fire coming out & ask my friend to take photo of me with 'fire'...hahaha... :D

I am not sure why it happens so (forgot to ask the chef) but my friend told me it is because of the combination of hot oil + water from beef + fire...hmmm...let's try that again at home & see whether it is true or not...hahaha... tp kite x berani buat kt umah...hahaha


~ cooking is fun ~

:: 5 : Blog Header ::

phew...
finally...
done with my blog header...
i know it's a bit messy...
coz i did it in 5 hours only & stopped bcoz something happened with the software which I cannot save my work & therefore have to "print screen" , paste into 'Paint' & did some final touch in Photoshop...
LEGA !
(-_-)

anyway,
thanx a lot to sis Iza for introducing the "Scrapblog" to her readers ( incl me )....
it is a great software (is it software we call it or program??? ~I'm not an IT person~ ) which you can do your scrapbook online instead of do it manually ( I'm not that creative to do it on my own & am short of budget...hehehe...)...

hmmm...
if I have time , I'll edit it or make a new one ...
or maybe just stick to it until I get bored...
hahaha...
:D

~ yeay ...dh start coti !!! ~

Tuesday, September 23, 2008

:: 4 : shopping raya ? ::

arini lepas test td balik awal...
kelas kitchen ptg td cancel...
so kite n parents bwk maid gi shopping baju raya...

hahaha...
bwk pi tes*co je sbb arituh kakak kite bace dlm paper ckp RM20 jer...kite mmg suke belikn baju utk org...kalau la kite byk duit..rasa cm nk beli je baju2 utk cousins yg kecik2 tu...sbb baju sume comel2...geram... :p

so td kt sane...belikn sepasang yg kt dlm tes*co tu...bkn Rm20...tp Rm29.90...hahaha... poyo jerk...xtau la kot yg Rm20 tuh dh abeh ke...tp rasanya xde pun...tp design dia x lawa laa... yela...kate murah kan...

pastu dh kuar dr situ...turun bwh byk gerai2 jual baju raya... mak kate nk belikn dia sepasang lagi sbb yg td mak kate x canteq !!! hahaha... so pi la carik lagi...ade yg harga Rm39...& kain die pun better dr yg td...so belikan jgk la....

ape motif kite buat entry nih???

sbb.........
kite sendiri belom shopping raya !!!!!!!!!!!!!!!!
mcm mane maid kite shopping dulu???
huhuhu...

ye la ...baju raya dh buat la...simple plak tuh...mcm baju pakai hari2... ~mmg saje buat simple pun sbb memula ingt nnt leh la pakai utk pi kelas...skali kelas kite kene pakai uniform hitam putih daaaaa....hahahaha ~

tp kite skrg dok cari brooch !!!

dh brape lama kite nk carik...tp tak terlaksana...boring la asyik pakai yg sama jer...hehe... & kite nk pi borong tudung munaw*warah....skrg nih kite gi jenjalan memana , jauh atau dekat , mmg kite pakai tudung munaww*arah je...sbb senang , selesa & canteq !!! tuh yg nk pi carik lagi tu...mak dh ckp td nk pi sana ,tp xtau la bile nk gi...ntah2 dh abeh dh kot design & color yg best...huuuuu...sadis....

~ me wearing tudung munaw*warah ~

takpe...abah dh janji nk pi bwk shopping raya...tp masalahnya...kite dh xtau nk beli ape... yg kite tau kite nk cr brooch , kasut , tudung , hmmm...ape lagi eyh?? hahaha... nk beli mekap , mekap dh byk...hmmm...

haaaa....ckp pasal mekap....br teringt....kite nk let go kite pny blusher dr MA*C... color "Sweetness" ...limited edition...kite br pakai sekali....reason nk let go...kite dh ade blusher brand lain tp warna die sebijik ngn yg MA*C ni..!!! tula...termakan pujukan org tu suruh beli jgk...sekali balik umah...warna sama daaaa...hahaha...warna die canteq...pink...agak terang tp kalau xnk tebal sgt , just pakai nipis je...nmpk sweet je...dh name pun "sweetness" kan...hehehe... kot la ade sesiapa yg berkenan , boleh la email kt kite eyh utk tny harga...& of course kite jual murah dr harga beli la... hehe... :)


email me at : retroisme6[at]y.a.h..oo.c.o.m...

:: 3 : Hunny's 7 facts ::

I've been tagged by Wani... TQ !! :)

The Rules:
Link to your tagger and post these rules on your blog.
Share 7 facts about yourself on your blog; some random, some weird.
Tag 7 people at the end of your post by leaving their names as well as links to their blogs.
Let them know they are tagged by leaving a comment on their blog.

Question:
Share 7 facts about yourself; some random, some weird.





~ mulut penuh ngn makanan = melantak ~



okie dokie...
nih jawapannya ...


1 ) Kite ada 2 telinga ( :P ) tp boleh dgr satu benda shj dalam satu masa...hahahaha...

eg : dlm kelas tgh dgr lecture , tetiba kwn pgl nk tny something (walau hny beberapa saat) , kite akan terus x dgr lecture tu then akan lost & blur...nih mmg dr dulu lg...kt UiTM pun gitu gak...sbb tu kwn2...kadang2 dalam kelas kalau ada yg tny soalan dkt kite , kite biasanya tak jawab , sbb nnt kite xleh nk focus...(dh la kite nih jenis yg lambat pick up...huhuhu...)...sorry sgt2 kwn2 ku syg...time break or dah habis kelas boleh la...hehehe :D .... mcm atok kite , dia boleh dgr byk2 dlm satu masa...kn best....huuuu... (^-^)


2 ) Paling pantang diganggu masa kite tgk tv...especially cerita yg kite suka...kite x suka kalau tertgl walau sikit pun...kalau ade sesiapa tny apa2 kt kite , sorry...pertnyan anda takkan di layan...hahaha... :D kejam x?? :P


3 ) I have a very sensitive stomach...seingt kite , sejak kecil tadika lagi kite slalu sakit perut n gi klinik masuk "peluru"... :P time skola dulu org ingt kite memain sakit perut & asyik ponteng kelas...hahaha... & skrg yg kite perasan...kalau kite mkn kerang @ yg sewaktu dgnnya terlebey sikit , kite akan sakit perut...org lain xda plak.... & according to my blood type , org yg berdarah mcm kite nih mmg ada masalah dgn perut...huhuhuhuhu ... tp since amik HL...alhamdulillah...dh kurang sikit dh...gastrik pun ok... (^_*)


4 ) Orang selalu ingt kite sombong....hmmm...yang sbnanya kite nih pemalu & penakut giler giler giler... :P kite takut nk tegur org sbb takut tak di layan... hahaha... tp kite byk ckp sbnanya...tp ikut org jgk la...hehe... & anda hanya perlu senyum ikhlas je kt kite utk hilangkan rasa takut kite tu...lps tuh baru kite brani nk tego...hahaha... poyo kan..? (*-*)

5 ) Ambil masa yg sgt lama kalau mandi , buang air kecil / besar ... :P hahahahaha...kalau mandi pagi , paling lama sejam...paling cpt , tgk la maybe 25 mins...huhu... kite x phm mcm mana org lain mandi 10 mins je...lain lah kalau kite kat kpg atau tempt2 yg bilik mandi & bilik air adalah berasingan...tp tu pun paling cpt 20 mins....hahaha... ~yer....kite tau x baik dok dlm tu lama2 sbb byk syaitan...tp...hmmm...~ (-_-)

6 ) I prefer to drive or be the one sitting at the front than sitting at d back...! because I get dizzy so easily...kite dh try tgk ke dpn shj kalau duduk blkg , tp tetap pening !! :( so kdg2 kite kene tdo atau pejam mata & buat2 tdo utk x pening...Also , kite xleh membaca dlm kereta...walau tgk sekejap je perkataan2 dlm paper ke ape ke , kite akan pening...sbb tu kalau nk cari tmpt , kite yg drive , kakak kite dok sblh baca peta & tunjuk jalan...hahaha... :P (^-^)

7 ) Kite sgt kuar nervous...since skola rendah lagi...ingt lagi dulu cuti skola rendah hujung thn , bila nk start balik nx year , kite pnyla nervous mcm hape...dah la kalau kite nervous , smpi sakit dada giler , peluh2 , sakit perut , tgn & kaki menggigil...haih... :P aritu kt kelas , Chef bg 10 mins utk revise jap then kite kene bgtau balik kt dia apa yg kite phm , kite memula ok jer , tp bile turn kite nk berckp dgn chef , pny la sakit dada mcm xleh nafas...kwn kite siap ckp "td kemain nmpk rilex jer...pastu tetiba nervous smcm..." ... hahahah...kalau nk jmp org pun gitu gak... huhuh :P (>_<)

nk tambah lg 1 bleh???? huhuhu

8 ) kite slalu blur !!! eg : bile org berckp ngn kite , kite x respon immediately...kite mcm blur2 jap...pastu org tu akan ckp "eyh dgr tak? apsal muke blur jer??? " ...huhuhu... slalu mcm tu... kdg2 org buat lawak ke apa ke , kite diam je...org dh tergelak terbahak2 mcm hape , kite x gelak pun...org dh stop gelak br kite gelak... :P sbb kepala kite slalu ke lain...pk mcm2...x focus...hahaha... hapela... kurengs sungguh !!!

okie dokie...

itu shj...

hehehe...

hmmm...

kite nk tag mereka2 di bwh ini pula! :

1) Kakakku (haaa...sile update blog br !!)

2) Kak Hanie

3) Tira

4) Rara

5) Kak Akma

6) Mrs Imran

7) Anda yg bace ini! ;)

Sunday, September 21, 2008

:: 2 : Biskut Raya ::



hello...
semalam (saturday), at last kite dpt buat biskut kite...
mak n kakak dah start buat minggu lps...
byk dh diorg buat...
tp kite x dpt nk tolong satu pun sbb assignments yg berlambak...
so semlm kite buat jgk satu biskut...
nk buat biskut lain yg ikut resepi mak , semua nya mak dh buat...
so kite ikut resepi chef kite yg blaja kt kelas...

"Almond Cookies"

resepi sgt simple...
then kite nk cpt...
so kite lupe nk letak vanilla !!! (mmg dlm resepi x suruh letak , tp kalau letak lg sedap la rasa die )
then bile rasa ,
ALAMAk !!!!
manes gilerrrrr !!!
huhuhu...
kite lupe la plak rasa yg buat kt kelas dulu...
sbb dh lame & time tu dpt sikit je sbb buat ramai , then kongsi2...
hmm...
tp xpela...
rasa pun ok je...
(xleh lawan biskut2 mak la...hahaha)
dpt 2 botol , 1 nk bwk balik kpg...sbb diorg suke mkn manes , so bg je la...hehehe...
~tp mcm xpuas hati je la...sbb xde perasa...then manes sgt...hmmmmm...~

harini pun buat lg 2 biskut (resepi mak)....
lps nih dh xde kot...
next week dh start buat kek lapis pulak...byk plak tu nk kene buat...
aheh....
ok....
nih gamba semua biskut yg mak , akak n kite buat...
suke tgk bile display mcm nih...
mcm nk jual kt kedai plak...
hahahaha....
suke membuat , tp nk mkn nyer ...bahaya...kang kembang lg... :P



~ selasa nih ade test lagi !!! ~

~ gamba di ambil guna hp shj ~

Saturday, September 20, 2008

:: 1 : Salam Perkenalan ::

Assalammu'alaikum...
Selamat datang ke rumah baru saya !!!
hehehe :)

Dari Fotopage ke Blogger...
knape beralih arah?
mayb sbb dh jemu kot tgk FP...
Setelah lebey kurang 2 tahun 2 bln dgn FP ,
maybe kite perlu bertukar ke blog pulak...

Tak tau kenapa...
tapi maybe FP function dia sgt limited...
blog boleh letak mcm2...
& kalau nk bercerita panjang sikit dkt FP ,
rasa lain mcm sbb FOTOpage lebih seswai letak FOTO daripada ayat panjang2...
(mcm la kite slalu update pun...hahahaha LOL )

Lagi , blog nmpk mcm mature sikit kot...hhuhuhu
Then boleh hias mcm2...
hmmm...ape lagi...

Tapi buat blog nih pun ade cabaran jgk...
melalui pemerhatian & pengalaman sendiri...
blog lebih byk mengundang "pengkritik tak dijemput" yg slalu buat kacau...
berbanding dgn FP , alhamdulillah selama 2 thn ni , xpenah pulak ade komen2 negative...
tp kalau dkt blog lama kite , ade jgk yg bagi -ve comment...
tu salah satu sbb knapa kite tutup blog lama tu & continue dgn FP...
(^_*)

tp hopefully ,
dkt blog baru kite nih...
xde la anon anon yg akan buat kacau...
minta tolong sgt2...
kite x kacau hidup sesiapa...
kalau ada apa2 entry yg membuat anda terasa , sila lah tegur dgn beradab dan berlapik !
kalau anda hormat org lain , anda juga akan dihormati oleh ramai orang...
tapi kalau sebaliknya , begitu jugalah akan berlaku pada anda...

Blog ini hanyalah hiburan di kala sunyi,
jgnlah pula ada yg terasa hati ,
kalau ada yg tdk berkenan ,
sama2lah kite berpesan ,
tapi hati dan perasaan seseorg perlu dihormati ,
bumi itu bulat bukan bersegi ,
hati-hati dgn tingkah laku peribadi ,
semoga tidak memakan diri.
(eyh mcm x best plak... hahaha :P )

oklah...
smpi sini dulu utk 1st entry ni...
nnt2 kite update lg ok...
hehe...
okie dokie...
daaaaaaaaaa...
assalamu'alaikum...
selamat menghabiskan puasa !!!!!!!
(^-^)


~sbnanye blog ini telah dilahirkan pada 190908 iaitu semalam (jumaat)...
tp smlm dok la jenuh nk cari skin utk blog nih...
tp xdak yg chanteq !!! hadoi la...~