Thursday, February 26, 2009

:: 66 : Kenangan Novel ::

hye...
assalamu'alaikum...
lama x jenguk sini...
hari ni baru online setelah 4 hari pulang dr "bercuti"...
hahaha...
bercuti di mana?
itu akan diceritakan dalam next entry...

dh 4 hari kt umah tp tak online jgk...
buat ape?

sebenarnya kite dah terrrrr lekat baca novel la pula...
nih semua gara-gara lepas "cuti" aritu...
kite sewa novel (BIARLAH RAHSIA tulisan Rosliza Razali) , baca2 , tak puas hati dgn jalan cerita...
sbb tu lps habis baca novel tersebut...
kite pi cari pula novel2 lama dan baca...
satu novel tu (KL-LONDON by Ahadiat Akashah) kite habiskan dalam sehari...
esoknya sambung pula novel lain iaitu LAGENDA BUDAK SETAN by Ahadiat Akashah jugak...
sesiapa yg kaki novel dlm 10 thn yang lalu pasti tahu novel2 tulisan Ahadiat Akashah (AA)...
siapa yang bukan kaki novel , tak tahu la kut... :)





novel 1 ,
BIARLAH RAHSIA :
jalan cerita agak okey...
tetapi saya kurang minat sbb byk kesalahan dalam novel tersebut...
jalan ceritanya agak laju / cepat dan sedikit kucar-kacir...
contohnya , di awal novel penulis mengatakan watak itu mempunyai dua orang anak berusia 8 dan 10 thn...
tiba-tiba di pertengahan novel , penulis memceritakan bahawa anak2 tersebut adalah hasil perkahwinan pertama yang hanya bertahan selama setahun...
jadi persoalannya...bila anak kedua itu lahir????
mungkin mereka 'terbentuk' dalam tahun yang sama kut...hmmm.. ntah...

banyak juga kesalahan bahasa inggeris digunakan...seperti "I Loves You"...pada mulanya saya fikir mungkin kesalahan ketika menaip...tetapi jika smpi ke hujung masih begitu , tak tahu salah siapa...penulis atau penaip... XD ... ada juga ayat inggeris yang lain...mungkin ia adalah kesalahan biasa dan remeh , tetapi dalam sebuah novel , ia agak mengganggu pembacaan saya...jika ia berlaku ketika bercakap atau menulis blog (spt blog saya...hahahahahahaha) , saya tidak berapa kisah....tetapi di dalam novel yang saya bayar...agak mengecewakan... ~cesss...mcm la saya pandai sgt Bahasa Inggeris...saya sendiri sering menggunakan 'broken english' ketika bercakap...jadi apa yang saya nk kecoh sgt...?? :P ~

jalan cerita nya juga agak laju yang mungkin penulis tidak sabar2 ingin menamatkan ceritanya...ini membuatkan saya berfikir , mungkin penulis baru dalam bidang penulisan novel...(maaf jika penulis tersebut adalah orang lama sbb saya sendiri tak mengikuti dan mengetahui penulis2 novel yang ada di Malaysia ini)...
tp dr cara penyampaiannya...bagi saya , ulang suara..bagi SAYA...saya kurang berminat...ingin sahaja saya menutup novel itu di tengah jalan dan biarkan sahaja tanpa mengetahui cerita selanjutnya...tp saya tetap kuatkan semangat untuk menghabiskan novel tersebut dan akhirnya Alhamdulillah...selesai satu novel...
~ maaf jika penulis membaca ini...ini adalah pendapat saya...pendapat masng2 adalah berlainan bukan?? :) ~

novel ke-2 : KL-LONDON :
hmm...seperti biasa...tulisan-tulisan AA agak menarik...ayat2 yg digunakan ringan , senang untuk difahami...
novel ini ok la untuk saya...buktinya , saya habis dalam satu hari shj... XD
tp dari dulu , saya kurang meminati tulisan AA kerana beliau selalu menulis unsur2 lucah di dalam novel2 beliau. (tetapi tidak untuk novel ini...)..tp bkn lah masalah besar bg saya...
tp disebabkan populariti encik AA pada ketika itu (kira-kira 8-10 thn yg lalu kut) dan sekrang masih lagi dikenali (rumah beliau pun selalu masuk TV)...sy tetap juga baca tulisan beliau...seronok juga... :)

novel ke-3,
LAGENDA BUDAK SETAN :
mungkin ramai yang tahu tentang novel ini...
mula2 ada beberapa buah novel kalau tak silap dan atas permintaan ramai , penulis AA telah menggabungkan kesemuanya menjadi satu novel yang agak tebal...lebih kurang 1000 mukasurat...
novel ini punya kenangan peribadi buat saya...
walaupun saya rasa saya tak pernah menghabiskan satu novel tersebut...tetapi LBS betul2 memberi kenangan yang hebat buat saya...
ketika membaca di bahagian awal novel LBS tersebut...terbayang2 kisah lama saya...HAHAHAHAH... kerana ketika saya mula-mula baca novel tersebut kira-kira 8 thn yg lalu , saya masih lagi sedang angau 'bercinta monyet'...HAAHHAHA....sebab itulah... :)
tapi novel ini memang popular satu ketika dahulu... :)
dan saya masih lagi dalam proses menghabiskan novel tersebut...1000 mukasurat tu... bukan sikit...haha...

tp novel kegemaran saya iaitu RINDU SEMALAM tulisan siapa saya lupa , kini berada dalam bilik pembantu rumah saya...
cessss !!
saya sgt geram...kerana sebelum ini , dia selalu amik majalah mak dan habis hancur lunyai dibuatnya...
jadi saya risau kalau2 novel kegemaran saya itu juga akan hancur nanti...ingin saja saya mengamuk seperti semut...cessss...
tp td mak kata , mak dh bgtau dia , kalau dia nk baca , boleh , tp nnt letak balik dan jaga elok2...eyh...jap...mak tak ckp kot suruh jaga elok2...mak kata , "ko cakapla sendiri kt dia"... hadoila...cmne nk ckp...kang sat gi mesti die plak ngamuk sbb mesti dia ingt kite masuk bilik dia sbb tu kite tau novel tu kt dia skrg...jap jap...salah ke majikan masuk bilik dia..??? tp siapa majikan??? kite ke abah n mak??? huhuhuhuh... tp kalau lah novel tu dia tak pulangkan and kalau dia pulangkan dalam keadaan yang teruk...mmg la nk kena budak tu...kite jaga novel tu dr kite sekolah lagi...elok je lagi...mcm baru beli je...hmmm...

tp betulla...
kenapa org lain tak pandai jaga barang???
kami jaga & simpan brg2 bukan main elok lagi...sampai skrg masih elok...
bila smpi kt tgn org lain...
habis !!!
hancur !!!
tak pun , bkn brg milik kite , milik mereka , tp br je beli , dh hancur cm hape...
ayooo...
tak sayang brg ka????
huhuhuh...
aku pula yg risau...
:P

p/s : saya bukanlah penulis yang hebat untuk mengkritik penulis2 yang sedia ada...ini hanyalah pandangan peribadi saya.. tak salah bukan untuk pembaca memberi komen ? :)

~ Membaca novel sangat bagus untuk menjana fikiran , menjadikan diri lebih matang dan menanam sifat romantis dalam diri... CESS... ~

Tuesday, February 17, 2009

:: 65 : Happy Birthday to Dyan ::

Selamat Hari Lahir...
Selamat Hari Lahir...
Selamat Hari Lahir Dyan.......................

Selamat Hari Lahir...!!!!


harini kakak kite, Dyan pny birthday...



semoga Dyan panjang umur,
murah rezeki ,
disihatkan tubuh badan ,
dilindungi Allah setiap masa ,
dipermudahkan segala urusan ,
berbahagia selalu ,
& yang baik-baik belaka...

Jadilah seorang hamba Allah yang taat...
Jadilah seorang anak yang solehah...
Jadilah seorang kakak yang penyayang...
Jadilah seorang pekerja yang ikhlas dan bertanggungjawab...
Jadilah seorang yang terbaik untuk segala-galanya...

Jangan garang-garang haaa...

:P


~ Hadiah atau ingatan lagi bermakna ? ~

Sunday, February 15, 2009

:: 64 : Takziah kepada Datuk Siti Nurhaliza ::

Salam takziah untuk Datuk Siti Nurhaliza Bt Taruddin dan keluarga atas pemergian ayahandanya , Allahyarham Taruddin , ke rahmatullah hari ini...
waktu tepat saya tak pasti...

Arwah meninggal dunia akibat sakit jantung...

semoga roh arwah dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang beriman...amin

Al-Fatihah...

*update*

berita selanjutnya di sini...

~ Setiap Permulaan Ada Pengakhiran ~

:: 63 : Sad Articles ::

I was bloghopping and came across this entry on this blog...
the entry was regarding our religion , Islam...
I never write something about religions because it is a sensitive issue , but this one really caught my attention...
The blog owner gave a link to a blog which that person tries to understand and find the truth of Islam according to his/her own ways and without referring to someone religious or a trusted muslim scholar... (you should read both blogs I linked )
I was so shock to read that blog & very sad to know that there are people outside there trying to manipulate our religion in a very open-through-the-world way ie ; by blogging in the internet and make it so public...
seriously , if he/she really wants to understand and find the truth about Islam , he/she needs not to write articles like so and without referring to a trusted muslim scholar , try to judge this religion in his/her own ways...
no wonder people (I'm sorry but not all) are seeing Islam in a bad way nowadays...
even muslims themselves...
na'uzubillahi minzalik....

I don't wanna talk about this in more details as I ,myself, am not that good in these things and I am improving myself from time to time...afraid I'll say something wrong...
i'm not a perfect person...there's so much mistakes I've done & am doing... (forgive me Allah)
but learning is an on-going process and it's better to learn slowly instead of doing nothing , no muhasabah diri and make own conclusions...
honestly , there are lots of things I need to know & learn about Islam...and I am learning bit by bit...



Whatever your religion is ,
please have respect towards it ,
and please respect other people too.


wallahualam...


~ I AM NOT A PERFECT PERSON ~

:: 62 : Air Warna Biru Ke ? ::

Alhamdulillah...
kaki saya sudah beransur pulih...
tp masih belum betul2 baik...
salah langkah sikit , kaki sakit...

anyway...
semalam saya & kakak telah pergi melepaskan gian kami di
Pusat Akuatik Shah Alam...
kalau pergi situ...
ape lagi yg kami buat...
tentulah kami usha abg hensem berenang...
macam-macam jenis kuak seperti kuak lentang , kuak dada , kuak baring , kuak tenggelam , kuak menari , kuak katak , kuak ape lagi yang ada dan kuak-kuak yang lain saya tak buat...
sbb saya hny buat kuak rendam sambil mengayuh kaki...
saya segan...
ramai orang...
tapi kakak saya satu kolam renang yang besar itu dia pusing...
semua abg2 hensem die tegur dan ambil no telefon :P

seronok dan mahu pergi lagi...
wahai abang hensem...sila dtg lagi nnt ye...tunggu sy... XD

~ Aqib ckp sy pantang nmpk air biru , tipulah...air putih , air oren , air masak , air jarang , air teh , air pink , semua saya pantang nampak ~

Thursday, February 12, 2009

:: 61 : Hari Malang Saya ::


-mobile blogging-

Smlm,tgnku kene 'hiris' dgn plastik 'comb bind' dkt buku report sy.. Panjang btol..mcm dlm gamba tu.. Pedih..

Smlm jgk,
Kt kitchen,sikit lg kuali besar yg ada minyak panas nk jatuh atas sy..kuali tu dah ilang bentuk,tu yg x stabil.. Hahaha..naseb xjatuh..

Yg paling best,
Smlm jgk,lps exam kitchen dlm kol 5.45pm , saya n eka nk ke kereta di blkg kitchen utk blk..
Perlu naik besi utk lalu longkang yg sedikit tinggi di sebelah sana..sy mmg fobia bila naik / turun something..xseimbang.. Ingt lg sy jatuh tangga licin thn lps?
Nk dijadikan crita,masa 'memanjat' besi tu,nampk sorg lecturer d hujung sana memanggil kami utk tgk produk yg kami buat..
Sy dgn semangatnya nk pi la bg..tp salah masuk 'gear reverse' kaki ,trus jatuh trjelepuk..jatuh ke blkg la ..mayb satu sbb salah gear,dua,sbb kasut besar dan berat,tiga,beg galas yg teramat besar dan berat dgn brg dapur,empat badan mmg suka main jatoh2..hahaha..
Sy pun 'duduk' la kt ctu dpn longkang,dpn tong2 sampah..bila nk bgn , tetiba kaki kiri jatuh td cramp..dahhh.. Lgsg xleh bgn..hadoi.. Gelak sambil nanges je la yg mampu..lecturer td tlg tolak kaki utk ilangkan cramp.. Tima kaseh byk miss Huda.. Sorry miss trpaksa pegang kasut n stoking sy..tima kaseh byk..hehe..
Org ramai ni kerumun..lamaa tu, try bgn dgn bantuan mereka tmasuk miss suraya , kakak2 kitchen sblah ,eka dan semua..huhuhu..
Naseb kaki kiri,naseb keta auto..
Smpi umah,xleh jln,kena papah dgn maid..haha..
Tukang urut xdpt dtg mlm,pg ni br leh,tp kite nk stadi,ada paper ptg ni..
So mak sapu minyak panas mlm td..
Dh ok sket kt betis..tp buku lali saket gler..mak kata bahaya tu sbb byk urat..hadoi..
Mintak2 baik la nant..amin..

Hmm..
Ok la..
Nk pi last minute study sat..haha..
Daaa..

~ hati-hati ketika berjalan ~

Tuesday, February 10, 2009

:: 60 : Shah Alam Ada Zoo + Good News From PGLtM III ::

Berita COH... Colors Of Hunny lerrr...

Tajuk utama...
Besar kemungkinan Shah Alam akan buka taman jagaan haiwan yang mungkin diberi nama Zoo Alam Rimba....
ini berikutan penemuan pelbagai jenis binatang di sekitar kawasan Shah Alam...
seperti di kawasan rumah saya...
pelbagai binatang tiada tuan telah dijumpai sejak saya pindah di sini 4 thn yang lalu...
antara spesis-spesis yang ditemui adalah :
* semut lipas cicak tikus a.k.a Cik Ti
* Kucing a.k.a no other name
* Musang a.k.a Pak Mus
* Burung-burung murai yang berwarna-warni dan suka menyanyi merdu di halaman rumah dan berpaut di mana-mana yang boleh dipaut.
* Anjing
* Tupai a.k.a Miss Pai Pai
* Serigala
* Kerengga
dan penemuan terbaru (di rumah saya la...kalau di UiTM tu mmg dh habitat tetap depa ) , semalam terdapat seekor monyet memanjat bumbung rumah kami dan mengintai-intai kami...
beliau telah memeranjatkan pembantu rumah kami sehingga menjerit sekuat hati & terkedu seketika...Monyet itu hanya memandang ke arah kami dan kemudian beralih tempat dan terus memandang kami sambil dalam hati berkata "mereka ni siuman ke tak , pandang aku macam tak kenal aku pula"...
Binatang itu sangat mengejutkan kerana saya sendiri sangat takut dengan spesis itu kerana saya ada beberapa pengalaman bersama mereka :

1) sewaktu kecil2 dahulu di Bukit Feringgi (betul kan eja ?) kalau x silap tempatla... kami telah pergi melawat mereka dan pelawat2 sibuk memberi makanan...saya tidak ingat adakah saya juga sibuk memberi mereka makan , tetapi yang pasti , monyet tersebut telah kejar aya dan mencakar tangan saya yang mulus ini...akibatnya , saya menangis sepuas hati... terima kasih...

2) sewaktu belajar di UiTM Shah Alam , di parking building yg bertingkat-tingkat berdekatan Dewan Sri Budiman dan Dewan Annexe itu adalah tempat mesyuarat mereka...saya sering di kacau mereka yang suka mengejar , memanjat kereta dan meng'usha' pelajar2...GATAL !!! pernah beberapa kali ketika mahu ke kereta , nampak dr jauh mereka menjadikan bumbung kereta saya sebagai meja mesyuarat...macam mana saya mahu ke sana??? Solutionnya , sy menekan alarm kereta tetapi monyet-monyet itu sgt bijak dan terus memandang ke arah saya sambil berkata dalam hati "sila senyap ketika bermesyuarat" dan sebagai hukuman , mereka lari ke arah saya... saya menjerit & mahu menangis tapi ketika itu tiada seorang pun di kawasan parking itu !!!! nasib baik monyet itu agak baik dan berpatah balik kerana ingin menyambung agenda tadi...saya menumpang kawan untuk ke kereta & mereka telah pergi...cesss... itu bukan kali pertama & itu bukan hanya terjadi sekali..!!! banyak kali !!! kadang2 mereka menyorok di bawah kereta dan tiba2 keluar dan cakap "CAK" !!! banyak lagi cerita tapi tak perlulah cerita banyak sbb saya dah penat taip cerita dongeng pasal monyet... XD

oh ada lagi satu...
dulu kat kawasan Stesen Shell di tepi federal Highway byk spesis ini mencari makanan... tp skrg sudah tiada akibat rumah habitat mereka telah di tebang untuk di buat kawasan kedai-kedai & perumahan...sebab itu monyet2 itu berlari pintang pukang tiada arah tuju dan salah seekor telah sesat di rumah saya... cesss...
oh ye... iklan... di kawasan habitat lama mereka itu , ada kawasan kedai-kedai baru...terdapat satu restoran kegemaran emak iaitu Restoran Qaseh ~cess..ambil nama kite...sbb tu kite pun suka makan situ~ ...makanan2 nya sedap-sedap belaka...cara buffetnya seperti di hotel... pagi-pagi ada cereal & oven roti bakar seperti di hotel... saya suka makan di stu...mak juga...abah juga...kakak juga...adeq...err...beliau jarang balik rumah..hehehe...
terdapat juga restoran Geng Corner di mana itu adalah milik syarikat Les' Copaque iaitu yang terbitkan cerita Upin & Ipin...sesiapa mahu berjumpa membeli t-shirt kembar itu boleh ke sana...hahaha...
ada bayar apa-apa ke buat iklan nih??? hahahaha



sekarang...
tajuk kedua utama...
saya yang merupakan pendengar setia HOTfm telah mendengar berita mereka pagi tadi dan ini adalah berita gembira terloncat-loncat bagi mereka yang ingin menonton Teater Muzikal Puteri Gunung Ledang musim ke-3...
mereka telah membuat keputusan untuk menambah satu hari lagi pementasan teater tersebut iaitu pada hari Ahad 22 Februari 2009.
Tiket akan mula dijual pada esok hari (agaknyala) . Bagi mereka yang belum mendapatkan tiket , sila dapatkannya segera kerana dikhuatiri tiket akan habis dijual dalam masa satu minit sahaja
saya pun tak dapat anggarkan...jadi sila ke kaunter box office di Istana Budaya secepat mungkin untuk membeli tiket atau di mana-mana cawangan Axcess Ticket yang berhampiran dengan lokasi anda menjemur kain.
Saksikanlah kehebatan vokal , tarian & lakonan Datin Seri Tiara Jacquelina beraksi sebagai Gusti Puteri Raden Adjeng Retno Dumilah yang memang tidak dapat disangkal lagi...menyaksikannya secara langsung berserta dengan iringan muzik yang sangat mendebarkan dan menaikkan bulu roma adalah sangat sangat sangat sangat sangat sangat berbeza jika hanya mendengar lagu-lagu dari CD yang dibeli ketika musim ke-2 atau mungkin akan di DVDkan pada masa akan datang. Saya tidak bercakap kosong...Anda perlu tonton sendiri dan buktikan yang saya bohong. (*_^)

~ semua gambar2 di bawah di ambil dari sini ~





~ gambar-gambar diambil dari sini ~


itu sahaja...
hadoii...
panjang giler...
okla...
nak sambung study...
esok paper F&B Cost Control dengan kitchen !!!
wooo...nervous...
doakan saya...
:)

daaaaaaaaa
assalammu'alaikum...

~ Lagu nenek kebayan dengan syarat2nya sangat sedap...tak percaya ? pergi la beli tiket ~

Monday, February 9, 2009

:: 59 : Kedai Itu Tidak Halal + Meeting with Hanis + Final Exam ::

hye...
kite dengar pasal cerita ni beberapa bulan yang lalu dr blog Kak Eila...
Old Town White Coffee guna mee yang memang sah tak halal...
rasanya ramai yg dah dengar pasal mee tu kan...

tp td bace blog Wani...
die share link pasal restoran tu mmg tak halal...
klik sini untuk cerita selanjutnya...
thanx pada blog owner tersebut sbb berkongsi pengetahuan....
kalau tak , kite pun tak tau...
selama nih rasanya baru 2 /3 kali makan kt situ kot...
astaghfirullah hal'azim...
hmmm...
masalahnya ,
kedai tu byk , merata2...
mcm status kehalalannya memang tak diragui...
ramai sgt org Islam yg makan di situ...
hmmm...
nasib baik ada yang berkongsi...
lepas ni takkan pergi situ la...
:)


anyways...
Semalam Hanis & Rahz datang rumah atas urusan business... (*_^) + (-_-)
Dyan yg mula2 berminat...
bila dah borak2 , mak & kite pun berminat...
HAHAHAHAH....
neway , thanx sbb sampai jgk walau jauh...
hehe...
tp Hariz takde sbb Hanis kata Hariz skrg sgt aktif...
lari sana lari sini...
huhuhu...
rindu nk jumpa Hariz...
:)


~ please excuse our lousy t-shirts...hahaha... ~






start dr hari esok sampai isnin minggu depan ,
kite ade FINAL EXAM utk sem 2...
huuuuuuuu...
menakutkan...
paling menakutkan , kelas kitchen...
sbb kene buat kuih...
hahaha...

"Ya Allah Ya Tuhanku , terangkanlah hati Marhaini Mihdzor supaya dapat mengingati apa yang dipelajari dan menjawab soalan-soalan peperiksaan dengan tenang , tepat dan cemerlang dan semoga kejayaan cemerlang menanti Marhaini...Amin..."


Terima kasih semua...
:)



& nih gambar2 masa final exam utk sem 1 last year...
Pastry Kitchen :

~ L-R : Didie_Huda_Ina_Hunny ~


~ Cream Puff : Kite hias yg nih jer...hehehehe XD ~



Western Kitchen :


~ gedix ~

~ gedix jugak ~


~ Milik saya ~


~ Chicken Breast with Black Pepper Sauce : Chef kata capsicum tu x perlu sbb mcm pengantin haha ~

~ Fish & Chips : kite pun xtau apsal kite letak tartar sos begitu...buruk ! ~

~ Chicken Chop with Mushroom Sauce ~


okie dokie...
tengah siapkan assignment sebenarnya...
hahaha...
menyimpang gi update blog plak...
hehe...
okie...
daaaaaaaaaaaaaa....
(*_^)


~ Mari makan pulut dengan ikan masin + sambal ikan bilis ~

Wednesday, February 4, 2009

:: 58 : Bunga Mawar Merah Jambu ::

seperti yg kakak saya sibuk sgt...
saya pun menaip entry ini...
:P




semalam...
saya bersama emak ke Istana Budaya , KL utk membeli tiket Puteri Gunung Ledang The Musical Season 3...

~ awal2 dulu saya & kakak tak mo pergi sbb dah tgk season 1 & 2...tp sbbkn promosi nya yg sgt menjeleskan kami...kami pun buat keputusan last minute utk tgk...hahaha... kami suka tengok teater muzikal... :) ... hidup enfiniti production...~

alkisah telah berlaku di sana...
ketika sampai di kaunter tiket , barisannya sangat panjang... adalah dalam 10 org...
jadi saya ke tandas dulu untuk melepaskan hajat...



ketika saya mendaki tangga...
ada seseorang ini iaitu pakcik guard telah senyum dan menegur saya , "selamat pagi..."
saya yang sememangnya murah dgn senyuman ini (ceh....hahaha... ) telah senyum kembali dan membalas , "selamat pagi..."
kemudian pakcik itu berkata lagi , "dalam dua tiga hari ni , saya tak nampak awak pun..."
saya terkejut... , "eh...! "
"awak staff di sini kan...? " , kata pakcik itu lagi...
"eyh...tak tak...bukannn..."
"ohh...saya ingat awk staff di sini..."
saya senyum sahaja...
kemudian saya pura-pura tanya (yelaa...kang die hingat kite nk masuk ofis ke...) "tandas dekat situ kan?"
"haa ye ye..."...
masih tersenyum...
saya terus berlalu...
sebentar kemudian pakcik itu bersuara lagi , "hati-hati ye , lantai tandas tu licin..."
saya senyum lagi...

kisah di dalam tandas......
~ sila jgn berasa geli kerana tiada apa-apa pun , cuma satu tandas tuh masih ada satu 'ketulan' yg empunyanya lupa nk flush...cesssss... ~
saya berfikir... "semalam cuti hari wilayah , sblm tu ahad , sabtu...mmg la 2 ,3 hari die tak nampak pun... (errr...ke ofis sana bukak??? )...hmm...pakcik nih saja mungkin mahu jadi peramah..."

saya keluar tandas...
kebetulan pakcik itu keluar dr bilik di tepi , tersenyum lagi...
saya meneruskan perjalanan untuk ke kaunter tiket...
setelah beberapa langkah...
pakcik itu tegur lagi...
"nak beli tiket ke?"
"ha'ah..." , saya menjawab sambil memandang muka pakcik...(tak pandang , tak sopan)
"err...saya nak bagi bunga ni kat awak..." , pakcik itu menghulurkan sekuntum bunga mawar berwarna merah jambu...

saya terkejut tapi tetap ambil (org dh bagi...amik je la...) ... "terima kasih..."
saya ingin pergi...
tapi pakcik itu menyambung kata-kata...
"kalau saya tanya sikit boleh ka?"
"ye?"
"saya nak tanya sikitla...tapi jangan marah ya..."
"errr...kenapa ye...? " , sedikit sangsi...
"awak ni masih single atau sudah berkahwin ye?" ~ohh..terus tanya berkahwin , bukan berpunya..~
"hah?...err...saya masih belajar..."
"ohh...masih belajar..." .... "saya berminat la dengan awak nih...kalau boleh saya nak berkenalan"
saya terkejut...
perasaan takut , risau , panik semua ada...
masa tu saya dah tak dengar apa-apa lagi...
yang saya tahu saya nak pergi dari pakcik itu sahaja...
pakcik itu masih menyambung kata-kata...
tapi sepatah haram saya tak dengar...
~ kot la dia ada kata saya nak kenalkan awk dengan anak saya...yg tu takpa lagi...tapi kalau untuk dia...ayoyoyoyoyoyo....~
saya berundur sedikit demi sedikit jauh dari pakcik...
mahu senyum tapi senyuman seperti sudah tak ikhlas...
apabila sudah jauh sedikit , saya berkata , "haa...takpela..."
saya terus berlalu dengan pantas tanpa menoleh lagi...

ketika di dalam barisan membeli tiket...
saya buat-buat sibuk menaip mesej SMS di telefon bimbit...
saya mendongak sedikit...
pakcik itu masih di situ memerhatikan saya...
saya bimbang lagi...
terus SMS emak yg menunggu di kereta , "mak...ada orang tackle kite...die bagi kite bunga...ayo...takotnye..."
mak menjawab , "macam-macam la ko ni..."
saya tergelak... XD

saya menunggu untuk giliran saya hampir sejam...
dalam pada itu , macam-macam ayat saya baca...
selepas selesai...
saya terus beredar dengan hayunan kaki yang amat pantas...
saya perasan yang pakcik tadi masih berada di tempat tadi , masih memerhatikan saya...
saya takut untuk menoleh...
terus ke kereta dan Alhamdulillah...
pakcik itu tidak mengekori saya...
saya tunjuk bunga tadi dekat mak...
mak hanya menggeleng...
huhuhu...

saya tak berani mahu mencium bunga itu seperti yang selalu dibuat orang ketika mendapat bunga...
manalah tahu ada apa-apa kan...
:P





itu adalah kali pertama saya mendapat bunga...
kalau tak silap saya lah...
tapi mak pernah juga bagi bunga masa hari konvokesyen saya dua tahun lepas...


saya juga sangat pelik...
dari dahulu , sejak sekolah di Miri...
saya asyik kena 'kacau' dengan orang yang sudah berusia...
betul...
saya pun tak faham kenapa...
adakah saya kelihatan sangat tua yang mereka sangka saya sebaya dengan mereka...
~ ceh...tua sangat ke haku ni...over la tu ....kite kan muka 12 thn... :P ~
hmmm...
mengapakah jejaka-jejaka yang muda tidak mahu menegur saya...???
~ cesssss... ~
mungkin mereka yang berusia ini tahu melihat peribadi seseorang itu...
tak perlu lihat luaran...
lihat saja , sudah tahu dalamannya...
~ uwekkkk... ~


oh ya...
tahun lepas terjadi juga perkara sebegini...
tapi bukan orang berusia...
umur lebih kurang 27tahun...
pekerja kedai fotostat...
kebetulan saya fotostat banyak...
saya tinggalkan nombor telefon supaya tauke , ulang suara TAUKE boleh hubungi saya jika sudah siap...
tak sangka pekerja tadi mengambil nombor saya itu untuk berkenalan...
tapi saya tak layan...
esok ketika mahu mengambil kertas fotostat , dia tanya soalan yang sama...
"awak umur berapa...dah kahwin ke belum..."
cesssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss....
tak macho langsung ngorat org lagu tu...
"no hp tu awk punya ke?"
"eyh bukannn...itu nombor mak saya..."
, saya menjawab dengan muka serius...
dia siap bersungguh-sungguh mahu hantar kertas-kertas fotostat saya yang berplastik-plastik itu ke kereta...
masih cuba hantar mesej walau sekali pun saya tak layan...
beberapa minggu lepas itu , mesej dia berbunyi "hai...ni no siapa ye? saya dah lupe la.."
haaa...
manyak cantik...
saya tak layan...
:P
sampai sekarang saya taknak ke kedai itu lagi...
tapi masalahnya...
kedai dia agak murah...
hmmm...
benci...





sekian ceritera saya kali ini...
maaf jika ada yang tak suka dengan tulisan kali ini...
bak kata Ally Iskandar... "saya peduli hape..."

hehehehehe...

assalamu'alaikum...
(^_*)


~ Sesiapa yang belum tengok PGLTM ni baik cepat beli tiket...
sangat rugi jika tak menontonnya...
saya dah tengok 2 kali masih nak tengok lagi... ~

Sunday, February 1, 2009

:: 57 : dan saya masih belum tidur... ::

skrg 2:06am ...
saya masih belum tidur sebab sedang menyiapkan assignment saya iaitu report utk mocktail...
perlu dihantar pada hari isnin ini...
saya ingin buat betul-betul sebab saya rasa saya punya mocktail haritu sangat simple...
sekurang-kurangnya report ini boleh menambah sedikit markah untuk saya...
tapi untuk buat report secara terperinci sangat lah memerlukan ketekunan & masa yang panjang...
saya tak punya kedua2 itu...
jadi saya buat apa yg saya mampu sahaja...
hmmm...
tak kisah lah...
asalkan saya siapkan report saya dan hantar dalam masa yang diberikan...
agak takut juga sebab lecturer subjek ini sangat terperinci...
sekarang masih belum siap...
saya rasa saya mahu sambung esok...
sbb saya sangat mengantuk...
lagipun , tidur lewat adalah sangat tidak baik untuk kesihatan & kecantikan... :P


sebelum itu...
silalah jamu mata anda dengan gambar-gambar di bawah ini...
harap anda terhibur dengan persembahan istimewa ini...
(-_-)







hahaha...agak senget muka hamba...


saya paling suka ini...kalaulah kereta itu milik saya... (*_^)


ini ilham "Godfather"... sungguh bulat wajah model ini...



~ mata sudah seperti mata panda ~