Wednesday, June 17, 2009

:: 130 : Kisah Saya Belajar Hias Kek (Bhgn 2) ::










ini ialah sambungan entry yg sebelumnya...
nak tahu perjalanan saya dalam mahu belajar menghias kek , ikuti dalam entry bahagian 1...

maka ,
sesampainya kami di rumah Kak Min ,
kak min sedang memukul butter dan gula utk cupcake...
kek sudah kak min siapkan...
sorg lagi yg dtg adalah kakak dr shah alam juga...
beliau kata umurnya sama dengan Anuar zain...
:)
~ oh seriously lah saya tak tahu sebenarnya mahu panggil kakak atau aunty...begitu juga dgn kak Min...tp rasanya kak Min muda lagi sebab anakkecil lagi...dan kakak saya pernah kata , kalau org tu ialah kawan kita , maka panggil kakak ajelah...tapi kalau org itu ialah kenalan ibu bapa , maka panggil aunty / uncle...begitukah? huuuu.... saya budak baru belajar... :) ~


dalam kelas yang saya ambil ni iaitu "Buttercream Cake & Cupcake Deco" ,
Kak Min ajar kitorg resepi basic cupcake , & buttercream frosting...
lepas tu kami belajar mcm mana nk hias sebiji kek dan 6 kek cawan...






sebelum mulakan sesi pembelajaran menghias kek ,
Kak Min ajar tentang buttercream consistency...
lepas tu ada bagi tips pasal nozzle & piping bag...
oh...
sgt sgt sgt sgt sgt berguna ok !!!!
teknik tu mmg kami dok fikir selama nih..
teknik apa tu?
haaa...
jom la pergi kelas kak Min...
hehehe...

tentang hias kek :
- kami buat design 'basketweave' utk keliling kek... saya dari dulu tertanya2 mcm mana org buat benda nih...ohhh...begitu rupanya...senang ja....ehehe...
- belajar mcm2 teknik dengan mcm2 jenis nozzle...
- yang paling penting , cara2 nak buat bunga rose...huuu...saya dh byk kali tgk dlm video , tp tak pernah jadi...bila dah ke kelas Kak Min nih , baru tahu mcm mana nk buat... takdalah susah , tapi kena praktis byk kali utk bagi perfect...
- masa buat rose , kakak dh mcm nk give up , tp saya marah...hahahahahaha... :P ... yela... dia kan kurang minat benda nih...dtg pun kena paksa kan...sebab tulah...hahahaha... :P
- kek yg terhasil mmg saya puas hati... saya tak pernah buat mcm tu... cantik !! at least utk saya yg baru belajar ni lah kan..heheh...







~ Saya Punya ~


~ Kakak punya ~



lepas siap kek...
kami continue dengan cupcake pula...

oh...
lupa...
sebelum siap kek...
kami berhenti rehat kejap...
suami Kak Min belikan nasi ayam utk kami...
waduh2 !!
mmg sedap lah bg org yg tgh kelaparan kan...
hahaha...
saya kan tak sempat breakfast...
sempat makan sekeping sausage roll shj...
perut laparrr...
hahahah...
tp segan lah nk mkn umah org...
dah lah tuan rumah tak makan...
kami je yg melantak...
huuhuhu...

tentang hias cupcake :
- ada 6 jenis design...
- oh...buat clown itu sgt senang rupanya...punyalah saya tak tahu mcm mana nk buat...hahahaha...
- saya ada 'hair tip' utk buat Elmo itu , tp tak tahu pula itu utk buat 'hair' , hehe...tp boleh je mahu guna utk lain... :)
- & saya baru tahu pasal piping jelly itu...selalu sy tgk org pakai nih...ingt kene ada resepi mahu buat , rupanya boleh beli je kat kedai...hahahaha...



~ saya punya ~



kami habis kelas dlm pukul 3.20pm...
supposedly habis 3.00pm ...
tp lewat 20 mins sbb kami kan sampai lewat 20mins...
hahahaha....
sian Kak Min dah keletihan...
huuu...

bila balik ,
abah tanya... "berbaloi ke tak kelas tadi?"
dengan pantas sy jawab... "berbaloiiii gilerrr !!!"
sbb byk yg kitorg belajar...
kitorg kan byk tak tahu...
bila kak Min byk kongsi rahsia , wah...seronok giler lah...
mmg berbaloi lah dengan fee dia...
semua yg saya buat adalah benda baru...
mmg tak rugi...
:)

kepada Kak Min ,
terima kasih byk2 atas tunjuk ajar...
terima kasih kerana melayan kami...
minta maaf jika ada tersilap kata , tersalah perilaku etc...
halalkan semua ilmu yg diberi dan lain2 ya...
doakan kejayaan saya ya...
heheheh...
terima kasih...

kepada anda yg membaca ,
kalau berminat ,
silalah ke page kak Min...
banyak lagi kelas lain...
walau yuran agak tinggi , tapi percayalah , anda tak akan menyesal...
bila dh belajar semua , pasti anda akan kata yang ia sgt berbaloi & setimpal dengan apa yg dipelajari...
percayalah...
:)

sekali lagi , terima kasih Kak Min dan keluarga...
:)


p/s : oh...mlm nih saya btul2 kena tidur awal...skrg dh 12.38am...mlm semalam sy berjaga sampai 4.30am...hahaha...poyo kan... :P



~ Saya Suka Tambah Ilmu ~


Yours Truly ,


No comments: