Wednesday, June 17, 2009

:: 129 : Kisah Mahu Belajar Hias Kek (Bhgn 1) ::



anda dh tahu hobi saya kan??
~ kalau rajin silalah klik sini , sini , sini dan sini... hehehe...~

ya...
hujung minggu lepas (Ahad) ,
saya dan kakak ke kelas menghias kek dengan buttercream pula...
hehehehe...

plan utk ke kelas nih mmg dh lama...
dh sethn lebih mak suruh saya join kelas kt Wilton...
tp disebabkan kesibukan dan tiada masa yang sesuai,saya tak dapat pergi...
sebab kelas Wilton ni satu course ada 4 kelas , sekali seminggu...
so nk cari masa tu yang payah sikit...
:P

so kakak dulu adalah recommend satu tempat nih...
Baking Project namanya...
kakak kata , pemiliknya , Kak Yasmin Sanusi dah ambil courses dekat Wilton sampai beliau dah di approved utk jd pengajar...
yang best , boleh pilih kelas mana nak...
tp sebab asyik tangguh je , terus lupa jap...

awal tahun nih , mak kembali ulang suruh belajar lagi hias kek...
saya memang nak...
so tgk balik jadual Wilton...
hmmm...
tak kena masa lagi...
then saya tahu yg saya akan cuti dua bulan dr kolej bulan 5 & 6 ...
so plan nak pergi lah kan...
tp bulan 5 tak boleh sbb kami masih ada kelas sikit...
masuk bulan 6 , mak suruh lagi...
ok...
jadual Wilton dh ok...
tp hari selasa , ya , selasa kami tak boleh keluar ya...
huhuhu...
:P

lepas tu kakak ingat kan balik pasal bakingproject.com...
saya cek jadual...
haaa...
okla...
sebab kelas sekali ja...
mak pun bagi pergi...
(mak sgt sgt encourage sy pergi belajar hias kek...mak kata biar belajar banyak kali...belajar kat luar , belajar kt kelas , lg bagus...)
tp mak kata , utk 1st time , kenalah bawa kakak saya temankan...
yelah , tempat tu kt Cheras...
saya nih jalan2 kt KL / luar2 sana mana lah saya tahu...
hahahaha...
kena bawa peta bergerak iaitu kakak saya...
lagipun , 1st time pergi tempat org , mak tak bagi pergi sorg...
so nak tak nak , kakak terpaksalah ikut...
huhuhu...
(dia terpaksa tau...hahaha...)

oh ,
saya banyak songeh lah berurusan dengan Kak Min...
(sorry sgt2 kak min...)
dah lah reply email lambat...
byr deposit lambat...
datang sana pun lambat !!!!
hadoilaaa...
malu giler ok !!
dh lah Kak Min tak kenal kan, nnt kak Min ingat saya nih tak serius plak..
hehehe...
sorry kak min !!
:)

alkisahnya ,
malam ahad tu...
kebetulan sepupu tidur rumah...
kami ramai2 main bowling siangnya...
biasalah , bila diorg dh dtg , mesti saya ajak tidur rumah..
hahaha...
jadi , saya betul2 lupa beli kotak kek utk bwk esoknya...
:P

jadi pagi2 tu , tunggu turn mandi sorg2...
then lepas diorg balik...
baru kami keluar...
pergi singgah kedai barang kek selalu kami pergi tu...
tp tutup pula !!!!
:(
dengan muka tak malu , pergilah kat baker's cottage...
nak beli lah satu kotak ,sbb sy ada satu je kat rumah...
so saya dan kakak turun lah langsung beli roti utk breakfast sekali ,
kononnya boleh lah cover nk beli kotak...
sekali masa bayar , saya tanya org tu ,
"boleh saya beli kotak satu tak?"
"kami tak jual kotak!"
"please , satu je..."
laki tu slowkan radio...
dtg sorg kakak...
"saya nak beli satu kotak boleh?"
"takda , kami tak jual!" ~huu...muka serius...~
"ala please...!"
dia tgk je...
last2 akak tu keluarkan kotak kecik isi sepotong kek tu...
saya katalah..."err bukan...yang 10 inci.."
"banyak sgt , kami tak jual..."
saya heran...
kakak betulkan... "eh...bukan 10 keping , 10 inci.."
"takda..."
"hmmm...xpela...tima kaseh..."
ok...laki tadi kira lagi...
dlm hati rasa nak cancel je suma roti tu...
banyak pula tu kami beli...
sedey gilerr !!!
then kakak tuh kata ..."kat belakang kan ada kedai jual brg kek?"
"ada...tp tutup..." ...muka kesian...
kakak tu senyap dan blah...

ya ampunn !!!
kedekut gilerrr...!!
sampai ke sudah dia tak bagi jugak...
dah la kitorg beli byk...
betullah...
tak bertimbang rasa sikit pun...
hmmmm..
kalau org kedai tuh baca entry nih ,
maaflah , saya bukan nk burukkan awk...
malah saya tak sebut pun kat seksyen berapa...
bukan niat nak marah2 awk...
tp sungguh saya kurang puas hati...
sedangkan ada satu kedai kek kecil pun bertimbang rasa bagi saya beli kotak 3 keping..
inikan pula saya minta hanya sekeping...
sedih sgt2...
bukan sy nak tumpang glemer kotak tu pun...
dh darurat sgt...
ya , saya tahu silap saya sebab beli last minute...
tapiii...
hmmm...
apa-apa jelah...
sekian cerita di kedai tersebut...
~agak2 kalau diorg baca , lps ni mesti diorg blacklist muka saya...huhuhuhu...~
~ ye ye...saya tahu...manada kedai kek jual kotak...manada jual tepung...manada jual periuk...huhuhuhuh....~

lepas tu ,
saya tawakal pergi ke kedai Bekalan Bakeri Bagus pula...
harap2 dia buka...
dh lah dh lewat pergi merayu2 tadi...
:P
oh...
buka rupanya...
nasib baik alhamdulillah...
terus saya beli & terus kami pecut...
~sayalah yg kena drive sbb nk pecut kan...huhuhu... :P ~

kami tak ikut KESAS sbb jauh...
ikut federal highway...
kakak kata rumah Kak Min dekat dengan tempat dia masa program GREEN dulu...
& dia ingat roundabout kat situ dh siap...
rupa2nya belum!!!
terpaksalah kami ke depan lagi utk u-turn...
jauh plak tu...
mmg masa tu mcm , hadoii...mana nk letak muka ngn Kak Min nih...
hmmm...

bila dh sampai kat tempat tu...
sesat lagi...
tak jmp jln rumah...
so call jelah Kak Min...
adoi...
terlajak rupanya...
apalah malang beno nasibnya haritu...
huuuu...
kami sampai lewat 20 minit !!!
mmg poyo kan kami...
huhuhu...
nasib baik Kak Min senyum...
tp tak tahulah kot kak Min geram sebenarnya...
hehehehe...
sorry sgt2 kak Min...
:)


oklah...
cerita pasal kelas tu akan saya update dlm entry lepas nih...
tunggu ya...
anda pasti teruja...
hehehe...

oklah...
bagi sneak preview sikit...
hehe...






p/s :minta maaf pada yang terasa.... :)



~ Sanggup bayar RM2-3 utk kotak itu ~


Yours Truly ,

No comments: